8 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 8 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012. Η Εκκλησία γιορτάζει τα προεόρτια της Συλλήψεως της αγίας Άννης και τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Παταπίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η Νίκι Μινάζ γίνεται σήμερα 30 ετών, νώ 46 κεράκια θα σβήσει η Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο' Κόνορ. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ελβετός ηθοποιός Μαξιμίλιαν Σελ, ενώ το 1911 (με το παλιό ημερολόγιο) γεννήθηκε ο στιχουργός και ποιητής Νίκος Γκάτσος, ο οποίος πέθανε το Μάιο του 1992.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Εννιά μήνες πριν τον εορτασμό της γέννησης της Θεοτόκου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία γιορτάζει σήμερα τη γιορτή της Αμώμου Συλλήψεως. Η σημερινή ημέρα αποτελεί αργία σε αρκετές χώρες: Βατικανό, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστρία, Χιλή, Κολομβία, Ανατολικό Τιμόρ, Ισημερινή Γουινέα, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Μακάο, Μάλτα, Μονακό, Νικαράγουα, Παναμάς ("Ημέρα της Μητέρας"), Παραγουάη, Περού, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Ισπανία και στα περισσότερα καντόνια της Ελβετίας. 
Στο Γκουάμ είναι η γιορτή της Santa Marian Kamalen, που είναι η προστάτιδα του νησιού. Το ομώνυμο άγαλμα, που απεικονίζει την Παναγία, βρέθηκε στη θάλασσα μετά τη βύθιση μιας ισπανικής γαλέρας, το 1673. Μέχρι σήμερα έχει κλαπεί και βρεθεί συνολικά 3 φορές.
Στην Αλβανία γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Νεολαίας, η οποία αναφέρεται στις μαζικές διαδηλώσεις της 8ης Δεκεμβρίου 1990, που συνέβαλε στο τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος στη γειτονική μας χώρα.
Στα νησιά Φόκλαντ (βρετανική κτήση στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό), γιορτάζεται ως εθνική εορτή η επέτειος από τη ναυμαχία του 1914, που έλαβε χώρα κοντά στις ακτές των νησιών, όταν ένας μικρός βρετανικός στόλος κατέστρεψε ολόκληρη τη γερμανική μοίρα του νότιου Ατλαντικού, στα πλαίσια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο Ουζμπεκιστάν σήμερα είναι η Ημέρα του Συντάγματος. Σαν σήμερα το 1992 υπογράφτηκε ο πρώτος Συνταγματικός χάρτης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 8 Δεκεμβρίου 1966, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, σημειώθηκε το τραγικό ναυάγιο του του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου "Ηράκλειον" κοντά στην ακατοίκητη βραχονησίδα Φαλκονέρα. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Πειραιάς. Απ' ότι φαίνεται, το ναυάγιο προκλήθηκε από τη μετατόπιση φορτίου λόγω πλημμελών μέτρων ασφαλείας εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ υπήρχαν και καταγγελίες ότι το πλοίο ήταν - κατά το κοινώς λεγόμενο - σαπιοκάραβο.
Αίσθηση είχε προκαλέσει την εποχή εκείνη η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο σήμα κινδύνου στάλθηκε από το φέρι-μποτ "Ηράκλειον" στις 2.02΄ το πρωί, ενώ λίγα λεπτά αργότερα έστειλε το δεύτερο και τελευταίο σήμα: "Βυθιζόμεθα". Στον τόπο του ναυαγίου πρώτο έφτασε το φινλανδικό φορτηγό πλοίο "Λούνα Λαθ", παρόλο που βρισκόταν σε μεγαλύτερη απόσταση από τα τρία πλησιέστερα ελληνικά ακτοπλοϊκά σκάφη. Μάλιστα, το φινλανδικό πλοίο περισυνέλεξε 21 από τους συνολικά 46 διασωθέντες ναυαγούς. Άλλοι πέντε διασώθηκαν από ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο και μόλις οι 20 διασώθηκαν από τα ελληνικά σκάφη. Μόλις στις 7 το πρωί έφτασαν στο σημείο τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας, ενώ στις 12 το μεσημέρι (!) έφτασαν τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, που αρκέστηκαν στην περισυλλογή των πτωμάτων. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 224.
Τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, 90 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Χανιά-Αθήνα παρεξέκλινε της πορείας του προσκρούοντας στο όρος Κερατοβούνι (ή Παν) κοντά στην πρωτεύουσα, στις 8.50΄ το βράδυ. (Ένα μικρό αφιέρωμα στα 6 πολύνεκρα δυστυχήματα της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.)
Στις 8 Δεκεμβρίου 1974, τεσσεράμισι μήνες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος. Επί συνόλου 6.250.379 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν οι 4.719.494 (αποχή 24.5%), ενώ επί συνόλου 4.690.605 εγκύρων, η αβασίλευτη δημοκρατία επικράτησε με το συντριπτικό ποσοστό 69.2% (3.244.748 ψήφοι), ενώ μόλις το 30.8% εξέφρασε την προτίμηση του στη βασιλευομένη δημοκρατία (1.445.857 ψήφοι). Υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας τάχθηκαν μόνο δύο εκλογικές περιφέρειες της χώρας: η Ροδόπη (50.54%) και η Λακωνία (59.50%), ενώ οριακή ήταν η διαφορά και στο νομό Μεσσηνίας (50.80% υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας έναντι 49.20% υπέρ της βασιλευομένης).
Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από πυροβολισμούς με δράστη τον 25χρονο φωτογράφο Μαρκ Τσάπμαν, την ώρα που ο τραγουδιστής έμπαινε στο σπίτι του επιστρέφοντας από την ηχογράφηση δύο τραγουδιών. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για 5 πυροβολισμούς. Ο Λένον ψιθύρισε "πυροβολήθηκα", ανέβηκε έξι σκαλοπάτια και στη συνέχεια έπεσε. Εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα, μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Ρούσβελτ του Μανχάταν.
Ο Τσάπμαν ήταν φανατικός θαυμαστής του τραγουδιστή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα της δολοφονικής επίθεσης, κρατούσε το άλμπουμ "Double Fantasy", το οποίο είχε υπογράψει ο ίδιος ο Τζον Λένον λίγες ώρες νωρίτερα. Πάντως, αργότερα ο δράστης θα δήλωνε ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον καλλιτέχνη, επειδή θεωρούσε βλάσφημα τα τραγούδια του "God "και "Imagine". Ο Τζον Λένον ήταν 40 ετών.
(βλ. επίσης: Τα γράμματα που ο δολοφόνος του Λένον έγραψε στον αστυνομικό που τον είχε συλλάβει)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου