5 Δεκεμβρίου 2012

Κι όμως, οι γυναίκες διαισθάνονται την απιστία ακόμη κι από μια φωτογραφία!


Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και την απιστία; Έχουν ένα είδος εσωτερικού ραντάρ και μπορούν να εντοπίσουν από μια φωτογραφία τα άτακτα αγόρια, που τους αρέσει να ξενοκοιμούνται; Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει μία έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Royal Society journal Biology Letters. 

Ερευνητές από το σχολείο Ψυχολογίας, το Κέντρο Εξελικτικής Βιολογίας και το σχολείο Βιολογίας των Ζώων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας έδειξαν έγχρωμες φωτογραφίες ατόμων του αντίθετου φύλου σε άντρες και σε γυναίκες. Οι ερευνητές γνώριζαν ποιοι από τους ανθρώπους των φωτογραφιών είχαν λερωμένη τη φωλιά τους στα ερωτικά, όχι όμως και οι εθελοντές που κλήθηκαν να εκφράσουν την εκτίμηση τους μονάχα βάσει των φωτογραφιών αυτών. 
Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και ανάβουν φωτάκια συναγερμού στον ανδρικό πληθυσμό. Μόλις το 38% των γυναικών εξέφρασε λάθος εκτίμηση και δεν κατάλαβε τον άπιστο άνδρα, την ώρα που οι άνδρες έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους σε ποσοστό 77%. Με άλλα λόγια, οι άνδρες όχι απλά δεν μπορούν να ξεφύγουν εύκολα από το ραντάρ απιστίας των συντρόφων τους, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουν και αν η σύντροφος τους τους απατά. 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Leigh Simmons, οι γυναίκες φαίνεται ότι ενδεχομένως εξελίχτηκαν βιολογικά κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ν' αναγνωρίζουν πιο εύκολα την απιστία, επειδή "έχουν περισσότερα να χάσουν". Το στοιχείο που φαίνεται να αξιολογούν ως ένδειξη αυξημένου κινδύνους απιστίας είναι η αρρενωπή εμφάνιση. Όσο πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά έχει ένας άνδρας, τόσο πιο πιθανό είναι ν' απιστήσει, κατά την άποψη των γυναικών - και απ' ότι φαίνεται από τ' αποτελέσματα της έρευνας, δεν έχουν και πολύ άδικο. 
Σε κάθε περίπτωση, οι συγγραφείς σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τα αποτελέσματα είναι "μετριοπαθή", αλλά αποτελούν μια "πρώτη απόδειξη" ότι οι εντυπώσεις (σε θέματα απιστίας) που δημιουργούνται απλά από τα πρόσωπα αγνώστων ανθρώπων, φαίνεται να έχουν μια δόση αλήθειας - τουλάχιστον όσον αφορά τις γυναίκες. Άνδρες, τα μάτια σας! 

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου