8 Δεκεμβρίου 2012

Οι γάτες μπορούν να τρελάνουν - στην κυριολεξία - τους ανθρώπους;


Πολλές είναι οι γάτες που "τρελαίνουν" τ' αφεντικά τους με τα χαριτωμένα καμώματα και τα νάζια τους. Το ξέρατε, όμως, ότι μπορούν κάποιοι άνθρωποι να τρελαθούν κυριολεκτικά, να χάσουν τα λογικά τους εξ αιτίας ενός παρασίτου ονόματι Toxoplasma gondii, το οποίο βρίσκεται στα περιττώματα των γατών;

Το συγκεκριμένο παράσιτο συναντάται και στο ωμό κρέας, ενώ μεταδίδεται πανεύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να είμαστε ειλικρινείς, προσβάλει τον ένα στους δύο ανθρώπους. Ωστόσο, η ενδεχόμενη επίδραση του εξαρτάται από την άμυνα του κάθε οργανισμού. Αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, το Toxoplasma gondii επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά σχιζοφρένειας, άγχους και κατάθλιψης. 
Σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ηλεκτρονικό περιοδικό Public Library of Science και φέρει την υπογραφή του Antonio Barragan του Σουηδικού Ινστιτούτου για τον Έλεγχο Μεταδοτικών Ασθενειών, εξηγείται πώς το συγκεκριμένο παράσιτο μεταδίδεται από την άμμο, όπου η γάτα έκανε τα κακάκια της, στον ανθρώπινο εγκέφαλο. 
Ουσιαστικά, το Toxoplasma gondii εισβάλει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω του οποίου ταξιδεύει σ' όλο το σώμα και αυξάνει την απελευθέρωση GABA, που κάνει το μυαλό λίγο... κούκου. Ο Barragan χαρακτηρίζει "απρόσμενη" και "έκπληξη" τη διαδικασία με την οποία απελευθερώνεται το GABA από το συγκεκριμένο παράσιτο, το οποίο μάλιστα θεωρεί "πολύ έξυπνο".
Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε πριν λίγους μήνες η άποψη που εξέφρασε ο Τσέχος βιολόγος Jaroslav Flegr (σε συνέντευξη του στο περιοδικό The Atlantic), ότι ο εγκέφαλος του είχε καταληφθεί από παράσιτα, που τον ωθούσαν σε τρελές επιλογές, όπως το να περνάει απερίσκεπτα μπροστά από αυτοκίνητα. Μάλιστα, προειδοποιούσε ότι το παράσιτο αυτό (το Toxoplasma gondii) μπορεί να αποδειχτεί εξίσου θανατηφόρο όσο η ελονοσία "ή τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο". 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δικής του έρευνας, οι άνδρες που προσβάλλονται  από το Toxoplasma gondii έχουν περισσότερο τσαλακωμένα ρούχα, αγνοούν τους κανόνες και δεν δίνουν προσοχή στις γνώμες των άλλων. Αντίθετα, οι "μολυσμένες" γυναίκες εξωστρεφείς, έμπιστες και υπάκουες στο νόμο. 
Λίγο περίεργα μας τα λέει ο Τσέχος βιολόγος, ενώ μένει ν' αποδειχτεί το ενδεχόμενο... συνωμοσίας των φανατικών με τα σκυλιά, που δεν πολυσυμπαθούν τις γάτες. Επειδή, όμως, το παράσιτο αυτό μεταδίδεται και από το ωμό κρέας, το τελικό συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι: ναι στο καλοψημένο φαγητό, όχι στο καθάρισμα της άμμου, όπου η γάτα άφησε τ' "αποτυπώματα" της, χωρίς γάντια.

Άλλα θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου