4 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 4 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012., "της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού και Σεραφείμ, επισκόπου Φαναρίου, ιερομάρτυρος".


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες γίνεται 63 ετών, ενώ η συνάδελφος του Μαρίσα Τομέι γίνεται 48. Σαν σήμερα γεννήθηκαν, επίσης, η Τουρκάλα τραγουδίστρια Σερτάμπ Ερενέρ (48 ετών), νικήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 2003, ο Αμερικανός ράπερ Jay-Z (43 ετών), το μοντέλο και τηλεπαρουσιάστρια Τάιρα Μπανκς (39), αλλά και ο Ουκρανός αθλητής του άλματος επί κοντώ - και κάτοχος πολλών παγκοσμίων ρεκόρ - Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1963.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - έθιμα:
Η γιορτή της αγίας Βαρβάρας γιορτάζεται πολύ από τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ειδικά στο Λίβανο, ενώ η γιορτή είναι δημοφιλής και μεταξύ των Μουσουλμάνων. Πολλοί παρομοιάζουν τη γιορτή της με το αμερικανικό Χάλοουιν, καθώς το βράδυ της παραμονής (δηλαδή χτες βράδυ) τα παιδιά ντύνονται με αποκριάτικες στολές, γυρνούν από πόρτα σε πόρτα για να πάρουν κάποιο γλυκό και να τρομάξουν τον κόσμο. Όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ετοιμάζουν ένα γλυκό που ονομάζεται "Βαρβάρα" κι έχει σαν βάση του το σιτάρι ή ένα κέικ φρούτων. Επίσης, πολλοί φυτεύουν σήμερα σπόρους σιταριού ή άλλων οσπρίων, ώστε να φυτρώσουν και να μεγαλώσουν έγκαιρα για τη γιορτή των Χριστουγέννων, οπότε τα φυτά αυτά χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά της φάτνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου