5 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 5 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 και είναι η τιορτή του "οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Σάββα του ηγιασμένου" σύμφωνα με την Εκκλησία. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει σήμερα η τραγουδίστρια Σοφία Βόσσου και γίνεται 51 ετών. Πέντε χρόνια μικρότερη είναι η Γαλλίδα συνάδελφος της Πατρίσια Κάας, που επίσης έχει σήμερα τα γενέθλια της. Στις 5 Δεκεμβρίου 1946 γεννήθηκε ο διάσημος Ισπανός τενόρος Χοσέ Καρέρας.
Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν και κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι που δεν βρίσκονται σήμερα κοντά μας, όπως ο Αυστριακός σκηνοθέτης Φριτζ Λανγκ (5.12.1890-2.8.1976), ο Γουόλτ Ντίσνεϊ (5.12.1901-15.12.1966), αλλά και ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος (5.12.1934-30.01.2007).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ολλανδία και το Βέλγιο σήμερα γίνεται η ανταλλαγή των.. χριστουγεννιάτικων δώρων, καθώς είναι η παραμονή της γιορτής του αγίου Νικολάου (Sinterklaas). Σύμφωνα με την παράδοση, σήμερα ο άγιος Νικόλας φτάνει στις Κάτω Χώρες από την Ισπανία, συνοδευόμενος από το βοηθό του, τον Μαύρο Πέτρο (Zwarte Piet), και προσφέρει δώρα σε όσα παιδιά ήταν φρόνιμα τη χρονιά που πέρασε. Το μόνο που πρέπει να κάνουν τα παιδιά είναι ν' αφήσουν στις κάλτσες τους καρότα, για να φάνε τα άλογα που μεταφέρουν τον Άγιο και τον Μαύρο Πέτρο. Αν κάποιο παιδί έκανε πολλές αταξίες, η παράδοση λέει ότι ο Άγιος Νικόλαος το χώνει μέσα στο σάκο του και το παίρνει μαζί του στην Ισπανία.
Στην Ταϊλάνδη σήμερα είναι τα γενέθλια του βασιλιά της χώρας, Bhumibol Adulyadej (ή Rama IX), ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1927. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί εθνική εορτή, αλλά και η Γιορτή του Πατέρα για τους Ταϊλανδούς, οι οποίοι σήμερα φοράνε κίτρινα ρούχα, καθώς το συγκεκριμένα χρώμα αντιστοιχεί στη Δευτέρα, την ημέρα δηλαδή που γεννήθηκε ο βασιλιάς. 
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου