3 Δεκεμβρίου 2012

Όταν η Τζένη Καρέζη εργάστηκε ως... λουστράκος! (εικόνες)


"Κελαηδούσαν τα πουλιά στα δέντρα τη μελαγχολική φθινοπωρινή τους σερενάτα κελαηδούσε κι ο μικρός λουστράκος στους δρομάκους του κήπου... - Ο λούστροοος !!!". Η σκηνή αυτή εκτυλίχτηκε στο Πεδίο του Άρεως το Νοέμβριο του 1959, μόνο που ο λούστρος δεν ήταν κάποιος επαγγελματίας της εποχής, πριν εξαφανιστεί το επάγγελμα, ούτε καν ο Βασιλάκης Καΐλας. Ήταν η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη, που μεταμφιέστηκε σε λούστρο για τις ανάγκες ενός πρωτότυπου ρεπορτάζ εφημερίδας της εποχής. 

Ο Στάμος Φιλιππούλης, ο πατέρας της γνωστής δημοσιογράφου Ελισάβετ Φιλιππούλη, είχε ζητήσει από την Τζένη Καρέζη να επιλέξει ένα επάγγελμα που θα ήθελε να κάνει, αν δεν ήταν ηθοποιός κι εκείνη - με τη σιγουριά της πετυχημένης πρωταγωνίστριας - του απάντησε ότι θα ήθελε να γίνει λουστράκος - έστω για λίγες ώρες. "Ανέκαθεν αυτά "τα σπουργίτια" της Αθήνας με συγκινούσαν και μια απέραντη συμπάθεια που νιώθω για τους "πιτσιρίκους με το κασελάκι" είναι η αφορμή που με σπρώχνει στην απόφαση μου", ήταν η αιτιολογία της ηθοποιού. 
Το αφιέρωμα στην Τζένη-λουστράκο δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 1959 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ και ήταν το πρώτο μιας σειράς αφιερωμάτων, όπου γνωστοί ηθοποιοί άλλαζαν επάγγελμα για λίγες ώρες - αντίστοιχα ρεπορτάζ έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια και από διάφορες gossip τηλεοπτικές εκπομπές. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα, η Τζένη πέρασε απαρατήρητη από τους περαστικούς, λόγω αμφίεσης (μαύρο παντελόνι, σκούρα μπλούζα, τραγιάσκα και ορισμένες μουντζούρες στο πρόσωπο), καθώς η μεταμόρφωση της σε λούστρο πέτυχε απόλυτα. Μόνο ένας κύριος πρόσεξε την ψιλή φωνούλα και ρώτησε απορημένος: "Αγοράκι είσαι, κοπέλα μου;".
Επιφυλακτικοί ήταν οι... συνάδελφοι λούστροι, που επίσης δεν είχαν αναγνωρίσει την πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, έτσι όπως είχε μεταμορφωθεί. Μετά πολλών κόπων, η Τζένη τους έπεισε ότι τα όποια χρήματα έβγαζε θα τους τα προσέφερε. Τέλος καλό, όλα καλά και η ηθοποιός άρχισε πλέον να φωνάζει: "Ο λούστροοος", ενώ μια κυρία με το παιδάκι ήταν οι πρώτοι πελάτες. Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα και έχουν πραγματικά συλλεκτική αξία για τους θαυμαστές της αλησμόνητης Τζένης Καρέζη (κάντε κλικ για μεγέθυνση):





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου