8 Δεκεμβρίου 2012

Ένα σπίτι-παζλ, τα δωμάτια του οποίου αλλάζουν συνέχεια θέση


Είσαι από αυτούς που βαριούνται εύκολα να κάθονται στο ίδιο σπίτι, με την ίδια διαρρύθμιση και να βλέπεις τους ίδιους τοίχους 365 ημέρες το χρόνο; Η λύση είναι το σπίτι-οριγκάμι, ένα σπίτι που συναρμολογείται με οκτώ διαφορετικούς τρόπους και προσαρμόζεται στις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες των 4 εποχών του χρόνου, ακόμη και σε διαφορετικές αστρονομικές συνθήκες. 

Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, ένα ενιαίο καθιστικό κι ένα μπάνιο. Οι χοντροί εξωτερικοί τοίχοι του ξεδιπλώνονται σε εσωτερικά τοιχώματα, που επιτρέπουν τους εσωτερικούς γυάλινους τοίχους να γίνουν προσόψεις, οι πόρτες να μετατραπούν σε παράθυρα και το αντίστροφο. 
Το ένα υπνοδωμάτιο τοποθετείται στην ανατολική πλευρά του σπιτιού, για όποιον θέλει να ξυπνάει με τις πρώτες αχτίνες του ήλιου. Στη συνέχεια, μπορεί να περιστρέφεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είναι συνεχώς ηλιόλουστο. Παράλληλα, μέσω συλλεκτών ηλιακής ενέργειας, το σπίτι είναι ενεργειακά αυτόνομο και οικολογικό. Έτσι, το σπίτι μπορεί να προσαρμόζεται στη μέρα και τη νύχτα, στο χειμώνα και το καλοκαίρι.
Το σπίτι-οριγκάμι είναι μια δημιουργία των Βρετανών αρχιτεκτόνων David Grunberg και Daniel Woolfson, οι οποίοι βασίστηκαν σε μια ιδέα του μαθηματικού Henry Ernest Dudenay, ο οποίος έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα έλυσε το παζλ Haberdasher, πώς δηλαδή να κόψει κανείς ένα ισόπλευρο τρίγωνο σε τέσσερα μέρη, τα οποία μπορούν ν' αναδιαμορφωθούν και να σχηματίσουν ένα τετράγωνο. Η λύση του Dudenay ήταν που ενέπνευσε τους δύο Βρετανούς αρχιτέκτονες.
Βέβαια, στη Βρετανία έχει συνέχεια ομίχλη, συννεφιά και βροχές, οπότε δεν είναι και η ιδανική χώρα για να ξεδιπλωθεί αυτό το αρχιτεκτονικό παζλ. Γιατί να μην το δοκιμάζαμε και στη χώρα μας; 

Πηγή: DailyMail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου