6 Δεκεμβρίου 2012

Η γυναίκα που γεννήθηκε άντρας και ξεκινάει δεύτερη καριέρα στο μπάσκετ σε ηλικία 50 ετών.


Ονομάζεται Γκάμπριελ Λούντβιγκ. Σε ηλικία 50 ετών και με ύψος 198.5 cm, η Γκάμπριελ είναι η μεγαλύτερη και η ψηλότερη παίκτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Mission College (στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια), που αγωνίζεται στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, και οι συμπαίκτριες της - ηλικίας 18 με 20 ετών - την αποκαλούν "Μαμά Γκάμπι". Η Γκάμπριελ κάνει come back στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ ύστερα από 30 χρόνια, μόνο που τότε αγωνιζόταν σε αντρική ομάδα, καθώς η Γκάμπριελ γεννήθηκε αγόρι, ενώ έκανε εγχείριση αλλαγής φύλου μόλις τον περασμένο Ιούλιο.
Μέχρι τότε, η Γκάμπριελ ονομαζόταν Ρόμπερτ Τζον Λούντβιγκ. Ο Ρόμπερτ γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά ποτέ δεν γνώρισε τον πραγματικό του πατέρα. Η μητέρα του ερωτεύτηκε έναν Αμερικάνο στρατιωτικό και τον ακολούθησε στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνοντας μαζί και το μικρό Ρόμπερτ. Από μικρός ένιωθε ότι ήταν παγιδευμένος σε λάθος σώμα. Όταν αντίκριζε το είδωλο του στον καθρέφτη, ένιωθε παράξενα που έβλεπε ένα αγόρι αντί για κορίτσι, ενώ συνήθιζε να δοκιμάζει στα κρυφά τα φορέματα και το κραγιόν της μητέρας του, κάτι που σήμερα θυμάται ως "ασπιρίνη σ' έναν επώδυνο πονοκέφαλο".
Όταν ο Ρόμπερτ ήταν 9 ετών, μετακόμισε με την οικογένεια του στο Λογκ Άιλαντ. Τότε, άρχισε να νιώθει περισσότερο άβολα, ενώ τα παιδιά στο σχολείο τον πείραζαν καθημερινά. Αναρωτιόταν αν ήταν ομοφυλόφιλος, μόνο που δεν ένιωθε την παραμικρή ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Με τη σύγχυση να μεγαλώνει μέσα του, σε ηλικία 15 ετών ο Ρόμπερτ έκανε απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας κάθε χαπάκι που υπήρχε στο σπίτι, όμως ευτυχώς οι γονείς του, που απουσίαζαν τότε, επέστρεψαν έγκαιρα και τον έσωσαν.
Τότε, ο Ρόμπερτ Τζον Λούντβιγκ (ή Μπόμπι, όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά) βρήκε διέξοδο στο μπάσκετ. Ήταν το καταφύγιο του. Όταν το φθινόπωρο του 1980 πέρασε στο πανεπιστήμιο, συμμετείχε στην κολεγιακή ομάδα μπάσκετ, αλλά δεν έκατσε περισσότερο από ένα εξάμηνο. Τα ξενύχτια και οι γυναίκες - ο Ρόμπερτ δεν ήταν ομοφυλόφιλος - ήταν πιο σημαντικά για εκείνον.
Το 1984 πήγε στο πολεμικό ναυτικό, όπου υπηρέτησε για οκτώ χρόνια. Ωστόσο, στις εξόδους με τους συναδέλφους του έβγαινε φορώντας γυναικεία φορέματα, μακιγιάζ και μια περούκα πάνω από το στρατιωτικό κούρεμα του. Σήμερα, ως Γκάμπριελ, διευκρινίζει ότι δεν ντυνόταν έτσι για να εκφράσει κάποια ερωτική επιθυμία, αλλά για να επανασυνδεθεί με τον χαμένο ψυχικό του κόσμο. Άλλωστε,  συνήψε αρκετές σχέσεις με γυναίκες, ενώ έκανε και δύο γάμους, διάρκειας 6 και 11 ετών. Από το δεύτερο γάμο του απέκτησε και την κόρη του.
Από κάποια στιγμή και μετά, άρχισε να παίρνει γυναικείες ορμόνες, όμως το έκανε κρυφά από τη δεύτερη σύζυγό του, αν και της είχε εκμυστηρευθεί εξ αρχής την αδυναμία του στα γυναικεία ρούχα. Όπως ήταν φυσικό, το μυστικό αυτό προκάλεσε τη διάλυση του γάμου, όταν οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του Ρόμπερτ ήταν πλέον εμφανείς. "Νιώθω ότι πρόδωσα την εμπιστοσύνη της. Αυτός είναι ένας σταυρός που θα πρέπει να κουβαλάω για το υπόλοιπο της ζωής μου", δηλώνει σήμερα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα USA TODAY.
Καθώς, όμως, το σώμα του γινόταν γυναικείο, ο Ρόμπερτ ένιωθε πιο μπερδεμένος από ποτέ, σαν να βρισκόταν στη μέση της αβύσσου, καθώς έβλεπε τα αντρικά του γεννητικά όργανα. Τι ήταν τελικά; Άντρας ή γυναίκα; Το 2007, αποφάσισε να κάνει εγχείριση αλλαγής φύλλου μόνο για ένα λόγο: για να μεταδώσει στη - 19χρονη σήμερα και έφηβη τότε - κόρη του ένα ελεύθερο πνεύμα , ένα ισχυρό αντρικό πρότυπο. Άλλωστε, εκείνη του είχε δώσει το ελεύθερο να κάνει ό,τι επιθυμεί με την εξωτερική του εμφάνιση, διευκρινίζοντας ότι πάντα θα τον έβλεπε σαν τον μπαμπά της. "Έχω έναν πατέρα και μια μητέρα.... Αν θέλεις να γίνεις γυναίκα, θα σ' αγαπώ πάντα και πάντα θα  σε φωνάζω μπαμπά", του έλεγε.
Τον Ιανουάριο του 2007 πήρε άδεια από τη δουλειά του, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του ότι δεν θα ξαναγύριζε ως Ρόμπερτ, αλλά ως Γκαμπριέλ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2012 και συνολικά κόστισε 130.000 δολάρια. Ξαναγύρισε στη δουλειά του, όμως το κρυφό πάθος του παρέμενε το μπάσκετ. "Το μπάσκετ είναι η ερρωμένη του", όπως παραδέχεται και η τωρινή σύντροφος της Γκάμπριελ, και τελικά τα κατάφερε να επιστρέψει στα παρκέ συμμετέχοντας στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Mission College.
Οι συμπαίκτριες της την αγκάλιασαν, όμως πολλοί οπαδοί παραμένουν επιφυλακτικοί τόσο για το γεγονός ότι γεννήθηκε και έζησε επί πολλά χρόνια ως άντρας, όσο και για την ηλικία της, καθώς είναι 50 ετών. Στην πρώτη της εμφάνιση με τη φανέλα της ομάδας του Πανεπιστημίου, οι αντιδράσεις των θεατών ήταν μεικτές. Άλλοι τη χειροκροτούσαν και άλλοι τη γιούχαραν. Η ίδια, όμως, αισθάνεται χαρούμενη, γιατί μέσα στην ομάδα όλοι την έχουν αγκαλιάσει.
Όταν τη ρωτούν τι απέγινε ο Ρόμπερτ, εκείνη απαντά: "Ο Ρόμπερτ Λούντβιγκ έφυγε. Το πρόσωπο που έχετε μπροστά σας είναι η Γκάμπριελ Λούντβιγκ, με οτιδήποτε ενσωμάτωνε και ήταν ο Ρόμπερτ. Αυτό το άτομο θα έπρεπε να τιμηθεί. Ήταν σπουδαίος τύπος. Ο Ρόμπερτ έφυγε. Ήταν σπουδαίος πατέρας. Το πνεύμα του είναι ακόμη εδώ. Απλά το πνεύμα του ταιριάζει με το σώμα, όπως θα 'πρεπε να είναι".

Πηγή: USA TODAY

Σχετικά θέματα:
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΕΤΡΑΣ ΑΠΌ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΤΟΥ
Επίσης, την ιστορία της πρώτης γνωστής τρανσέξουαλ (άντρας που έγινε γυναίκα) μπορείς να τη διαβάσεις στον παρακάτω σύνδεσμο: Σαν σήμερα: 1 Δεκεμβρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου