5 Ιουνίου 2013

Η ευέλικτη εργασία αρρωσταίνει τους άνδρες;

 Μια πρωτότυπη έρευνα που υποστηρίζει ότι οι άνδρες είναι γεννημένοι για πλήρη απασχόληση -σε αντίθεση με τις γυναίκες- δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel και βάζει σε νέα βάση το ερώτημα για το εργασιακό μοντέλο που προκρίνεται ως το ιδανικότερο.

Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρίας μεταξύ των 3.9 εκατομμυρίων μελών της, διαπίστωσε ότι το 2012, οι Γερμανοί που εργάζονταν part-time, απουσίασαν κατά μέσο όρο 1.9 ημέρες από τη δουλειά τους επικαλούμενη ψυχολογική ασθένεια, έναντι 1.4 ημερών απουσίας -για τους ίδιους λόγους- όσων εργάζονταν με πλήρη απασχόληση. Επίσης, η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι πρώτοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατά 53% περισσότερο απ' ό,τι οι συνάδελφοι τους. Διαφορετική είναι η εικόνα μεταξύ των γυναικών, οι οποίες φέρονται περισσότερο επιρρεπείς σε ψυχικές ασθένειες κατά 40% -έναντι μόλις 7.4% των ανδρών- όταν εργάζονται με πλήρες ωράριο. 
Γιατί, όμως, διαπιστώθηκαν αυτές οι διαφορετικές συμπεριφορές στα δύο φύλα. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι άνδρες δέχονται ισχυρότερη πίεση από την κοινωνία ν' ανταποκριθούν στο ρόλο του κουβαλητή κι επομένως αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια, όταν εργάζονται λιγότερο -άρα κερδίζουν και λιγότερα χρήματα. Μήπως, τελικά, σαν κοινωνίες δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ξεπεράσουμε τα αναχρονιστικά στερεότυπα του παρελθόντος όσον αφορά το ρόλο των δύο φύλων ή μήπως -απλούστερα- η επιστημονική αρτιότητα της έρευνας είναι για τα μπάζα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου