3 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 3 Ιουνίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αν έχετε σήμερα γενέθλια και ψάχνετε ακόμη τον επαγγελματικό σας προσανατολισμό, μήπως να στρεφόσασταν προς την ιατρική; Ούτε ένας ούτε δύο ούτε καν τρεις, αλλά τέσσερις είναι οι επιστήμονες που γεννήθηκαν σαν σήμερα και τιμήθηκαν με Νόμπελ Ιατρικής:
- ο Γερμανός Ότο Λοέβι (1873-1961), που μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής 1936 με τον βρετανό Χένρι Χάλετ Ντέιλ "για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη χημική εκπομπή νευρικών ερεθισμάτων"
- ο Ούγγρος βιοφυσικός Γκέορκ φον Μπέκεσι (1899-1972), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 1961 "για τις ανακαλύψεις του φυσικού μηχανισμού των ερεθισμάτων στον κοχλία του αυτιού"
- ο Ελβετός μικροβιολόγος Βέρνερ Άρμπερ (σήμερα 84 ετών), που με δύο αμερικανούς συναδέλφους του μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής 1978 "για την ανακάλυψη των περιοριστικών ενδονουκλεασών και τη χρήση των ενζύμων αυτών στη μοριακή γενετική"
- ο Σουηδός νευροφυσιολόγος Τόρστεν Γουίζελ (σήμερα 89 ετών), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 1991 μαζί με τον αμερικανό Ντέιβιντ Χιούμπελ "για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη διαδικασία πρόσκτησης πληροφοριών στο οπτικό σύστημα"
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ηθοποιός Τόνι Κέρτις (1925-2010), αλλά και μια από τις διασημότερες χορεύτριες όλων των εποχών, αλλά και ακτιβίστρια υπέρ της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων, η γαλλικής καταγωγής, αλλά γεννημένη στις ΗΠΑ, Ζοζεφίν Μπέικερ (1906-1975), γνωστή και ως "Μαύρο Διαμάντι".
Γενέθλια έχει ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο (82 ετών), αλλά και πολλοί καταξιωμένοι αθλητές, όπως ο Ισπανός τενίστας Ραφαέλ Ναδάλ (27), η Ρωσίδα αθλήτρια του άλματος επί κοντώ, κάτοχος 29 παγκοσμίων ρεκόρ, Γελένα Ισινμπάγεβα (31), αλλά και οι Έλληνες μπασκετμπολίστες Νίκος Χατζής (37), Λάζαρος Παπαδόπουλος (33) κ.ά.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Ουγκάντα γιορτάζεται η Ημέρα των Μαρτύρων. Πρόκειται για ιεραποστόλους που έδρασαν και μαρτύρησαν στην περιοχή την περίοδο μεταξύ 1885 και 1887, ύστερα από απόφαση του Μουάνγκα Β΄, βασιλιά της Μπουγκάντα. Ο πιο σημαντικός από τους μαρτυρήσαντες ιεραποστόλους ήταν ο Τσαρλς Λουάνγκα, ο οποίος εκτελέστηκε στις 3 Ιουνίου 1886, ενώ τη δεκαετία του '60 ανακηρύχτηκε άγιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Στη Νέα Ζηλανδία γιορτάζονται τα γενέθλια της Ελισάβετ, που είναι τυπικά ο ανώτατος άρχων της χώρας -όχι γιατί η Ελισάβετ γεννήθηκε όντως σήμερα, αλλά επειδή είναι η πρώτη Δευτέρα του Ιούνη. Στην πραγματικότητα, τα γενέθλια της Ελισάβετ είναι στις 21 Απριλίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 3 Ιουνίου 1965, για πρώτη φορά ένας άνθρωπος περπάτησε στο διάστημα. Στις 21.50΄ ώρα Ελλάδος, ο αμερικανός αστροναύτης Έντουαρντ Γουάιτ έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο διάρκειας 20 λεπτών, ενώ ήταν συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο του μόνο μ' ένα σκοινί ασφαλείας.
"Δεν μπορείτε ν θαυμαστείτε τι θαύμα είναι", ήταν τα πρώτα λόγια του Γουάιτ, που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τη NASA. "Λερώθηκε το φινιστρίνι από το σκάφανδρό μου, αλλά δεν πειράζει. Βλέπω θαυμάσια. Θέλετε να σας πω τι καιρό κάνει κάτω; Καλοκαιρία πάνω από την Καλιφόρνια και την Αριζόνα, μερική νέφωση πάνω από το Τέξας, λιγότερο καλός καιρός πάνω από τη Λουιζιάνα..."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου