30 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 30 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012.
Σαν σήμερα το 1960 γεννήθηκε στην Αργεντινή ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ένα χρόνο νωρίτερα, γεννήθηκαν ο ηθοποιός και νυν βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης (στο Κατάκολο της Ηλείας) και ο τραγουδιστής Γιάννης Αγγελάκας (στη Θεσσαλονίκη), ενώ το 1961 γεννήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, μεταξύ αυτών που γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους είναι και ο διάσημος Περουβιανός φωτογράφος Μάριο Τεστίνο (γενν. το 1954) και ο ηθοποιός Μάθιου Μόρισον, γνωστός από τη σειρά Glee (γενν. το 1978).
Απόψε είναι η παραμονή της γιορτής του Χάλοουιν (Halloween) σε διάφορα σημεία του πλανήτη, κυρίως όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το βράδυ μικροί και μεγάλοι ντύνονται με τρομακτικές στολές ή διηγούνται τρομακτικές ιστορίες και προσπαθούν να τρομάξουν τους ανυποψίαστους. Η γιορτή φαίνεται να έχει ρίζες στην κελτική παράδοση και πιο συγκεκριμένα στη γιορτή του Samhain, η οποία ισοδυναμούσε με την κέλτικη Πρωτοχρονιά. δηλαδή την αρχή του χειμώνα. Υποτίθεται ότι  ανοίγει η πύλη που χωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από τον κόσμο των νεκρών, με συνέπεια οι τελευταίοι να κατεβαίνουν στη γη προκαλώντας διάφορες καταστροφές. Η σημερινή βραδιά ονομάζεται και "Νύχτα της Κατεργαριάς", "Νύχτα του Διαβόλου", "Νύχτα της Κόλασης", "Νύχτα της Πύλης" κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου