3 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 3 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012.
Ανάμεσα σ' εκείνους που γεννήθηκαν σαν σήμερα περιλαμβάνονται η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίτι (1931), ο ελληνοαμερικανός πολιτικός και υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία το 1988 Μάικ Δουκάκης (1933), η ηθοποιός Ροζάν Μπαρ (1952) και ο Σουηδός ηθοποιός ταινιών δράσης Βτολ Λούντγκρεν (1957). 
Τρεις χώρες γιορτάζουν σήμερα την επέτειο της ανεξαρτησίας τους. Σαν σήμερα το 1903, ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Κολομβία, στην οποία είχε προσχωρήσει το 1821, μετά το τέλος της ισπανικής κυριαρχίας. Η Ντομίνικα, ένα μικρό κράτος της Καραϊβικής, γιορτάζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1978 και η Μικρονησία, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού ωκεανού, την επέτειο λήξης της αμερικανικής κηδεμονίας σαν σήμερα το 1986.
Στις Μαλδίβες γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης. Σαν σήμερα το 1988, επιχειρήθηκε η ανατροπή του νόμιμου προέδρου της χώρας από μια ομάδα ανταρτών Ταμίλ, οι οποίοι δρούσαν στη γειτονική Σρι Λάνκα και αφίχθησαν στη χώρα ως τουρίστες. Αν και αρχικά κατάφεραν να ελέγξουν την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, επενέβη άμεσα μια ομάδα Ινδών αλεξιπτωτιστών επαναφέροντας γρήγορα την ομαλότητα. 
Η Ιαπωνία, μία χώρα με αρκετά πρωτότυπες αργίες, σήμερα γιορτάζει την Ημέρα του Πολιτισμού. Σκοπός της γιορτής είναι η προώθηση των τεχνών, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας απονέμει βραβεία σε καλλιτέχνες και σε επιστήμονες που διακρίθηκαν την περασμένη χρονιά.
H πόλη Κουένκα (Cuenca) του Ισημερινού είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ενώ το κέντρο της προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πόλη γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της σαν σήμερα το 1820, οπότε έγινε η πρωτεύουσα μιας εκ των τριών επαρχιών που θα σχημάτιζαν το κράτους του Ισημερινού (ή Εκουαδόρ). 
Στο Ιράν γιορτάζεται το Eid-e-Ghadir. Σύμφωνε με τους Σιίτες Μουσουλμάνους, σαν σήμερα ο Μωάμεθ διόρισε τον Ιμάμ Αλί ως διάδοχο του. Να υπενθυμίσουμε ότι αιτία της διάσπασης του μουσουλμανικού κόσμου σε σουνιτικό και σε σιιτικό Ισλάμ ήταν ακριβώς το θέμα της διαδοχής του Μωάμεθ.
Τέλος, στη Σουηδία και στη Φινλανδία γιορτάζεται - το Σάββατο της εβδομάδας μεταξύ 31.10 και 6.11 - η Ημέρα των Αγίων Πάντων, που στις περισσότερες δυτικές εκκλησίες γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου, ενώ στην Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου