30 Οκτωβρίου 2012

"Εμπρός, γιαγιάκα!" Όταν η Ελισάβετ έπεσε από τον ουρανό για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.


Αν υπήρχε κάποια έξυπνη ιδέα στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, αυτό ήταν η γκεστ σταρ συμμετοχή της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ Β΄. Ως "κορίτσι" του Τζέιμς Μποντ, η 86χρονη βασίλισσα των Βρετανών άφησε το παλάτι του Μπάκινγχαμ, επιβιβάστηκε σ' ένα ελικόπτερο, πέταξε πάνω από το Λονδίνο και με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου με τα χρώματα της βρετανικής σημαίας προσγειώθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο για την τελετή. 
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η βασίλισσα δεν πέταξε με το ελικόπτερο ούτε κατέβηκε με αλεξίπτωτο. Αυτό το ανέλαβε ένας κασκαντέρ που ήταν.. άνδρας. Το μόνο που έκανε η Ελισάβετ ήταν να υποδεχτεί στο παλάτι τον ηθοποιό Ντάνιελ Κρεγκ, να πει δυο φράσεις ("Καλησπέρα, κύριε Μποντ") και να περιμένει με τα ίδια ρούχα στα παρασκήνια του σταδίου. Ποια είναι, όμως, η πραγματική ιστορία πίσω από αυτό το βίντεο;
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, πρώην αθλητής του στίβου, αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο στην αυτοβιογραφία του με τίτλο "Running My Life", η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει προσεχώς στη Μ. Βρετανία και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Times of London.
Σύμφωνα με τον Κόου, οι άνθρωποι που γνώριζαν το κόλπο ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η ανατρεπτική ιδέα ήταν του σκηνοθέτη της τελετής, Ντάνιελ Μπόιντ, ο οποίος το πρότεινε στον Κόου. Εκείνος γνώριζε τον ιδιαίτερο γραμματέα της βασίλισσας, ο οποίος τα κανόνισε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να κάνει την πρόταση στην Ελισάβετ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τους. 
Το βίντεο γυρίστηκε τέσσερις μήνες πριν την τελετή, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ κανείς άλλος δεν γνώριζε το παραμικρό, παρόλο που συνολικά 130 άτομα συμμετείχαν στο γύρισμα. Τη φιλική συμμετοχή αγνοούσαν ακόμη και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που έμειναν μ' ανοιχτό το στόμα τη βραδιά της έναρξης των Αγώνων.
"Όταν άρχισε το βίντεο με τα κόργκι (Σημ.: η ράτσα των σκύλων της βασιλικής οικογένειας) να τρέχουν σε κάποιες σκάλες που έμοιαζαν γνωστές, ο πρίγκιπας Κάρολος με κοίταξε και άρχισε να γελάει μάλλον νευρικά, ενώ αναρωτιόταν τι στο καλό συνέβαινε" αφηγείται ο Σεμπάστιαν Κόου. 
"Όταν η ταινία έδειξε την πλάτη της βασίλισσας, είχε την ίδια αντίδραση, όπως και οι περισσότεροι, ότι ήταν η κυρία που κάνει τις μιμήσεις. Τη στιγμή που εκείνη γύρισε και όλοι συνειδητοποίησαν "Θεέ μου! Είναι πράγματι η βασίλισσα!", (ο Κάρολος) άρχισε να βρυχάται γελώντας. Το ίδιο και οι γιοί του που κάθονταν δίπλα".
Πάντως, το πιο χαριτωμένο σχόλιο της βραδιάς ακούστηκε από δύο άγνωστες φωνές που κάθονταν λίγο πιο πίσω από τον Κόου. Την ώρα που η υποτιθέμενη Ελισάβετ έπεφτε από το ελικόπτερο με το χαρακτηριστικό ροδακινί φόρεμα, οι τύποι αυτοί φώναξαν "Εμπρός, γιαγιάκα!" ("Go, granny!"). Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι Βρετανοί έχουν κολλήσει με τον αναχρονικό αυτό πολιτειακό θεσμό.. Ποιος δε συμπαθεί μια ήσυχη γιαγιάκα με ροδακινί φόρεμα που πέφτει από αλεξίπτωτο; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου