2 Νοεμβρίου 2012

Η πόλη που βγάζει τ' όνομα της στο σφυρί, επειδή χρεοκόπησε!

Άποψη της πόλης Izumisano της Ιαπωνίας
Ενώ στην Ευρώπη να φουντώνει η συζήτηση για το κατά πόσο έχει χάσει την ανεξαρτησία της μία χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, στην Ιαπωνία μια πόλη 100.000 κατοίκων είναι έτοιμη να μετονομαστεί βγάζοντας τη σημερινή της ονομασία σε πλειστηριασμό.
Πρόκειται για την πόλη.Izumisano, που βρίσκεται στην επαρχία της Οσάκα, στα νότια του νησιού Χονσού. Η πόλη είναι γνωστή κυρίως για τον ουρανοξύστη Rinky, που είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Ιαπωνίας (και το 132ο στον κόσμο), αλλά και για τις βιοτεχνίες παραγωγής πετσετών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά του δήμου έπεσαν έξω, ενώ ο δήμαρχος ρίχνει την ευθύνη στο διεθνές αεροδρόμιο Kansai.
Επειδή το αεροδρόμιο κτίστηκε σε μια αρκετά απομακρυσμένη περιοχή, σ' ένα τεχνητό νησάκι στη μέση του κόλπου της Οσάκα, δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή δρόμων και άλλων έργων, που αντί να αναπτύξουν οικονομικά την περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα ο δήμος Izumicano να χρωστάει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γιεν (ή 1.25 δισ. δολάρια) στους πιστωτές του. Παράλληλα, η γήρανση του πληθυσμού με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και τον περιορισμό της φοροδοτικής βάσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο δήμαρχος αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί το όνομα της πόλης περιμένοντας να εξασφαλίσει έσοδα. Συγκεκριμένα, όποιος πλειοδότης προσφέρει τα περισσότερα χρήματα, θα χαρίσει το όνομα του στην πόλη - θα θεωρείται κάτι σαν δημοτικός ευεργέτης. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πρόταση απευθύνεται σε εταιρίες (είτε ιαπωνικές είτε ξένες) και όχι σε ιδιώτες.
Η προσδοκία του δημάρχου είναι να εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα δισ. γιεν, όμως μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι μειωμένο. Εξάλλου, έχει ν' αντιμετωπίσει και την ενόχληση των κατοίκων, οι οποίοι  δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τα σχέδια της δημοτικής αρχής. Πάντως, η προθεσμία υποβολής των χρηματικών προσφορών λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Άραγε θα βρεθεί πλειοδότης; Πόσοι θα ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν ένα τόσο μεγάλο ποσό με μοναδικό αντάλλαγμα ένα..όνομα; Και κατά πόσο θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτής της πραγματικά παράλογης ιδέας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου