1 Νοεμβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας


Αδιαμφισβήτητα, το κινηματογραφικό γεγονός της εβδομάδας είναι η πρεμιέρα της 23ης ταινίας Τζέιμς Μποντ, το σενάριο της οποί΅εκτυλίσσεται στη γειτονική Τουρκία. Ωστόσο, το μενού της εβδομάδας περιλαμβάνει ακόμη μία ελληνική ταινία, βραβευμένη στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Η πόλη των παιδιών", μία περιπέτεια με δεινόσαυρους που έχει θαφτεί από τους κριτικούς ("Thw Dinosaur Project") και την γαλλική κωμωδία "Κι αν ζούσαμε όλοι μαζί" με τη συμμετοχή και γνωστών Αμερικανών ηθοποιών. Οι λάτρεις του ντοκιμαντέρ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο ελληνικό "Encardia: η πέτρα που χορεύει", το οποίο μας ταξιδεύει μουσικά μέχρι τους ελληνόφωνους πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας και στο ανατρεπτικό "Banksy, η τέχνη στο δρόμο". Τέλος, η νεράιδα Τίνκερ Μπελ επιστρέφει με νέες περιπέτειες για όσα παιδιά ενδιαφέρονται.


Skyfall  (δράσης, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Sam Mendes / Πρωταγωνιστούν: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris
Υπόθεση: Η τελευταία αποστολή του Τζέιμς Μποντ στην Τουρκία δεν έχει καθόλου καλή κατάληξη και μερικοί από τους πιο σημαντικούς μυστικούς πράκτορες του κόσμου εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Τα γραφεία της MI6 δέχονται βομβιστική επίθεση και η M., υπό καθεστώς πίεσης και αμφισβήτησης από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας, Μάλορι, αναγκάζεται να λάβει δραστικά μέτρα. Η MI6 απειλείται από μέσα και απ’ έξω και η M δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν άλλο, εκτός από τον Μποντ. O 007 βυθίζεται στο σκοτεινό παρελθόν, με μόνη βοηθό την πράκτορα Ιβ, για να ακολουθήσει τα ίχνη του μυστηριώδους Σίλβα, τα κίνητρα του οποίου πρέπει να ανακαλύψει.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.3/10 (από 28.400 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.5/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 7/10
cinetime.gr: 8/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
Roger Ebert: 4/4

Η πόλη των παιδιών (δράμα, Ελλάδα)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιακαπέππας / Πρωταγωνιστούν: Κίκα Γεωργίου, Βασίλης Μπισμπίκης, Υρώ Λούπη
Υπόθεση: Η ταινία ξετυλίγεται μέσα από τέσσερις περιπτώσεις εγκυμοσύνης, τη σχέση τεσσάρων ζευγαριών μέσα στην οικονομική κρίση. Τέσσερις ερωτικές ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα με αφορμή και κοινό γνώμονα μια υπαρκτή αλλά ανεπιθύμητη ή μια επιθυμητή αλλά ανύπαρκτη εγκυμοσύνη. Η κάμερα διεισδύει μέσα απ’ τους τοίχους των διαμερισμάτων ή βρίσκεται στη μέση ενός δρόμου στο πουθενά, για να αναδείξει την κρίση μιας εποχής που νοσεί και επηρεάζει φανερά ή υπόγεια τις σχέσεις και την ανθρώπινη συμπεριφορά. 
Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2011 ως η καλύτερη ελληνική ταινία της διοργάνωσης.  Επίσης κέρδισε τα βραβεία σεναρίου, πρώτου γυναικείου ρόλου (η Κίκα Γεωργίου) και οπτικών εφέ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ η Κίκα Γεωργίου βραβεύτηκε ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός στις Νύχτες Πρεμιέρας 2012.
Οι βαθμολογίες:
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


The Dinosaur Project (περιπέτεια, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Sid Bennett / Πρωταγωνιστούν: Natasha Loring, Matt Kane
Υπόθεση: Μετά την εξαφάνιση μιας αποστολής, με επικεφαλής τον διάσημο εξερευνητή Τζόναθαν Μάρτσαντ, δυο ψαράδες από το Κονγκό ανακαλύπτουν ένα σακίδιο σε ένα ποτάμι. Στο εσωτερικό του υπάρχουν κασέτες και σκληροί δίσκοι, με περισσότερες από 100 ώρες φιλμ. Το υλικό αφηγείται την ιστορία της εξαφάνισης της αποστολής... Μαζί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο και κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, η εξερευνητική ομάδα από την Βρετανική Κρυπροζωολογική Εταιρεία είχε ξεκινήσει, για να εντοπίσει το Mokele Mbembe, ένα μυθικό τέρας που θεωρείται ότι κατάγεται από τους δεινοσαύρους – η απάντηση της Αφρικής στο τέρας του Λοχ Νες. Η αποστολή θα τελειώσει πριν καλά καλά ξεκινήσει, όταν το ελικόπτερο που τους μεταφέρει στο Κονγκό, θα συντριβεί στην καρδιά της κονγκολέζικης ζούγκλας. Αυτό που ακολουθεί είναι μια περιπέτεια για γερά νεύρα που θα μας γνωρίσει μυστηριώδη μέρη και προϊστορικά πλάσματα, άλλα άκακα και άλλα επικίνδυνα και μοχθηρά.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 4.1/10 (από 1.146 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 4.6/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 1/10
cinetime.gr: 3/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 1/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1/5


Κι αν ζούσαμε όλοι μαζί; - Et si on vivait tous ensemble? (κωμωδία, Γαλλία-Γερμανία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Stéphane Robelin / Πρωταγωνιστούν: Jane Fonda, Geraldine Chaplin, Guy Bedos, Daniel Brühl
Υπόθεση: Η Άνι, ο Ζαν, ο Κλοντ, ο Άλμπερτ και η Τζιν είναι κολλητοί φίλοι για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Έτσι, όταν η μνήμη τους αρχίζει να εξασθενεί, η καρδιά τους δυναμώνει ώστε να αντιδράσει στην προοπτική ενός οίκου ευγηρίας, που διαφαίνεται ορατή. Όμως, οι πέντε φίλοι επαναστατούν και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν σε ένα σπίτι! Στην αρχή το σχέδιο τους φαίνεται ανόητο. Όμως, όταν αυτή η συγκατοίκηση γίνεται δημιουργική και επαναφέρει μνήμες από τις παλιές καλές εποχές, τότε αυτή η απόφαση τους μετατρέπεται σε μια θαυμάσια περιπέτεια, να μοιράζονται το ίδιο σπίτι στα 75 τους! Ο Ζαν είναι ένας ρομαντικός επαναστάτης, ο οποίος εξακολουθεί να απολαμβάνει την χαλαρή, αστικού τύπου, ζωή του, με τη σύζυγο του Άνι. Η Άνι είναι μια συνταξιούχος ψυχίατρος, η οποία παραπονιέται ότι δεν βλέπει όσο συχνά θέλει τα παιδιά της και τα εγγόνια της. Ο Άλμπερτ είναι ένας αγαθός και χαμηλών τόνων γεράκος, σε αντίθεση με την υπερδραστήρια και ενεργητικότατη Αμερικανίδα σύζυγο του, Τζιν. Η Τζιν είναι πανεπιστημιακός, που πάσχει από καρκίνο. Ο Κλοντ είναι ένας χήρος, που λατρεύει τις γυναίκες, και αρέσκεται να συναναστρέφεται με ιερόδουλες. Βέβαια πάσχει από την καρδιά του, απόρροια των… συχνών επισκέψεων του στις “φίλες” του. Οι πέντε φίλοι αντιδρώντας στην προοπτική να πάνε σε οίκο ευγηρίας, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι του Ζαν και της Άνι. Μαζί τους μένει και ο Ντερκ, ένας νεαρός Γερμανός εθνολόγος-φοιτητής, που σκοπό έχει να μελετήσει τον υπερήλικο πληθυσμό της Γαλλίας.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.6/10 (από 415 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.1/10 (κριτικοί), 3.5/5 (από 892 χρήστες)
myfilm.gr: 6.5/10
cinetime.gr: 6/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


encardia, η πέτρα που χορεύει (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα)
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος
Υπόθεση: «Τα λόγια των τραγουδιών τους, μπορεί να μην τα καταλαβαίνεις, αλλά τα νιώθεις!». Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Συστηματικά από την ίδρυσή του συγκροτήματος (εδώ και 8 περίπου χρόνια) τα μέλη του, ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί:
Οι βαθμολογίες:
cinetime.gr: 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5

Banksy, η τέχνη στο δρόμο - Banksy: Exit Through the Gift Shop (ντοκιμαντέρ, ΗΠΑ 2010)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Banksy
Υπόθεση: Ο Τιερί, ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού, πείθει τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου να κινηματογραφηθούν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που υποτίθεται πως ετοιμάζει. Η αλήθεια όμως απέχει μίλια μακριά καθώς ο Τιερί στην πραγματικότητα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επεξεργαστεί το μαγνητοσκοπημένο υλικό και να του δώσει ενιαία μορφή. Τότε αναλαμβάνει δράση ο σπουδαιότερος street art καλλιτέχνης του κόσμου, ο περίφημος κουκουλοφόρος Banksy, του οποίου τα έργα κοσμούν τοίχους σε κάθε μεριά του πλανήτη: απ' την Ορλεάνη της μετα-Κατρίνα εποχής μέχρι τους συνοριακούς φράχτες στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.1/10 (από 25.917 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.1/10 (κριτικοί), 4.2/5 (από 20.142 χρήστες)
myfilm.gr: 7.5/10
cinetime.gr: 7/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
Roger Ebert:: 3.5/4


Τίνκερ Μπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (κινούμενα σχέδια)
Υπόθεση: Η Τίνκερμπελ ξέρει ότι το Δάσος του Χειμώνα είναι μια απαγορευμένη περιοχή, αφού αν βρεθεί εκεί, κινδυνεύει να καταστρέψει τα φτερά της. Όμως η περιέργεια της την οδηγεί στον μυστηριώδη αυτόν τόπο, όπου θα της συμβούν καταπληκτικά πράγματα. Τα φτερά της όχι μόνο δεν καταστρέφονται, αλλά αρχίζουν να λαμπυρίζουν. Κι όχι μόνο αυτό. Η Τίνκερμπελ θα συναντήσει την Κυάνεια της οποίας τα φτερά θα λαμπυρίσουν κι αυτά, μόλις οι δυο τους έρθουν κοντά. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψουν ότι είναι αδερφές και μια υπέροχη φιλία θα ανθίσει παρόλα τα εμπόδια. Θα καταφέρουν να παραμείνουν κοντά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το Καταφύγιο των Νεραϊδών;


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου