29 Οκτωβρίου 2012

Τηλεοπτικό αρχείο: Η κακόγουστη φάρσα που εκτίναξε την τηλεθέαση των ειδήσεων του Star τον Νοέμβριο του 1996.


Παρά τις έντονες επικρίσεις που κατά καιρούς έχει δεχτεί, ειδικά από τότε που η χώρα μπήκε στη δίνη μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel μ έμφαση σε περισσότερο life-style θέματα αποτελεί ένα success story της ελληνικής, ιδιωτικής τηλεόρασης. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, παρόλο που σήμερα το μοντέλο αυτό έχει απαξιωθεί ακόμη και από τους άλλοτε θερμότερους υποστηρικτές του. 
Ωστόσο, κάνοντας μια αναδρομή στο τηλεοπτικό αρχείο της τελευταίας 20ετίας, από τις 4.12.1993 που εξέπεμψε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος σταθμός, θα διαπιστώσει κάποιος ότι το πιο πετυχημένο (από πλευράς τηλεθέασης) μεμονωμένο, δελτίο ειδήσεων του Star, προβλήθηκε πολλά χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 1996, με αφορμή μια ακραία φάρσα, θύμα της οποίας ήταν μια από τις πιο πετυχημένες εκπομπές της εποχής, το "Ρεπορτάζ στην ομίχλη", που προβαλλόταν από το τότε κανάλι του Ταύρου (και νυν της Κηφισιάς).
Στο "Ρεπορτάζ στην ομίχλη" που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Νοεμβρίου 1996, η εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα είχε ασχοληθεί με την υπόθεση εξαφάνισης μιας 16χρονης κοπέλας Η έφηβη επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εκπομπή μόλις ένα τέταρτο πριν τους τίτλους τέλους. Το "Ρεπορτάζ στην ομίχλη" παρατάθηκε για δυόμιση ώρες, ενώ επτά στους δέκα τηλεθεατές που είχαν ανοικτούς τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, ήταν συντονισμένοι στη συχνότητα του Star Channel.
Λίγες μέρες αργότερα, ξέσπασε το "σκάνδαλο". Στην εκπομπή "Διαγωγή κοσμία" που παρουσίαζαν στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο Θανάσης Λάλας και ο Λάμπης Ταγματάρχης, γνωστοί και ως τα "κακά παιδιά" του ραδιοφώνου, σκάρωσαν μια αρκετά παρεξηγήσιμη φάρσα. Υποτίθεται ότι επικοινώνησαν με τη μητέρα της συγκεκριμένης κοπέλας παίρνοντας για λογαριασμό της αντίπαλης εκπομπής ("Φως στο τούνελ") και ότι της είχαν και καλά ζητήσει να... ξανά εξαφανιστεί η κόρη της έναντι αμοιβής, ώστε να την ξαναβρούν! Παρουσιάστηκε κι ένα δήθεν ηχητικό ντοκουμέντο, όπου συνεργάτιδα της εκπομπής προσποιήθηκε τη μητέρα, η οποία διαπραγματευόταν - υποτίθεται - την αμοιβή και τις λεπτομέρειες. 
Η φάρσα ήταν τόσο καλά στημένη, ώστε πολλοί ήταν εκείνοι που την πήραν στα σοβαρά: από απλούς ακροατές μέχρι τις εφημερίδες που αναπαρήγαγαν την ψεύτικη είδηση, θεωρώντας ότι επρόκειτο για πραγματικό ντοκουμέντο που έχρηζε δικαστικής διερεύνησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλη αυτή η παρεξήγηση έκανε έξαλλο τον Κώστα Χαραδαβέλλα, ο οποίος αντιπαρατέθηκε με το Θανάση Λάλα και τον Λάμπη Ταγματάρχη μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel, το οποίο προβλήθηκε στις 20 Νοεμβρίου και είχε σχεδόν.. τρίωρη διάρκεια (178 λεπτά για την ακρίβεια).
Οκτακόσιοι τριάντα δύο χιλιάδες τηλεθεατές (ή το 14.3% του πληθυσμού) παρακολούθησαν το δελτίο-"Μπεν Χουρ" κατατάσσοντας το ως το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της εβδομάδας μεταξύ 4.11 και 10.11.1996, ενώ η εκπομπή που αποτέλεσε την... πηγή της φάρσας και της παρεξήγησης βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 4.000 λιγότερους τηλεθεατές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.της AGB. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο δελτίο ειδήσεων στην ιστορία του Star Channel, σε μια εποχή όπου ούτε το δελτίο ούτε το γενικότερο πρόγραμμα του καναλιού είχαν ακόμη καταφέρει να κερδίσουν την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου