29 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 29 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012.
Γενέθλια έχει σήμερα η δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη, η οποία γεννήθηκε την ίδια ακριβώς μέρα με τον πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργο Δώνη. Δύο χρόνια μετά, το 1971, γεννήθηκε η ηθοποιός Γουινόνα Ράιντερ, ενώ σαν σήμερα το 1950 γεννήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Στην Τουρκία γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας.(Cumhuriyet Bayramı). Στις 29 Οκτωβρίου 1923, με την ψήφιση του νέου Συντάγματος επισημοποιήθηκε το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η δημιουργία ενός νέου, τουρκικού κράτους, ενώ η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Άγκυρα.
Στην Ιρλανδία, η τελευταία Δευτέρα του Οκτωβρίου είναι αργία με αφορμή την αλλαγή της θερινής ώρας  Επειδή κάποιες φορές τυχαίνει να συμπίπτει - ή να πέφτει κοντά - με την αμερικάνικη γιορτή του Χάλοουιν, έχει επικρατήσει και η ονομασία "Ημέρα Χάλοουιν". Γενικότερα, η μόνη εθνική εορτή της Ιρλανδίας είναι η γιορτή του αγίου Πατρικίου, που θεωρείται ο προστάτης της χώρας, το μήνα Μάρτη. Έτσι, εκτός από τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές (Πάσχα, δύο μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιά), οι κυβερνήσεις της χώρας έχουν καθιερώσει συγκεκριμένες ημέρες του Μαΐου, του Ιουνίου, του Αυγούστου και του Οκτωβρίου (μία κάθε μήνα) να αποτελούν ημέρες ξεκούρασης για τους πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου