2 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 2 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012.
Τα γενέθλια του έχει σήμερα ο τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης, ο οποίος γίνεται 53 ετών. Είναι μόλις 8 χρόνια νεότερος από τον Βασίλη Λεβέντη, τον καλτ αρχηγό του "αιώνιου μικρού" κόμματος της Ένωσης Κεντρώων. Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε η Σοφία, βασίλισσα της Ισπανίας (1938), αλλά και προσωπικότητες που δε βρίσκονται στην ζωή, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (1911), ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι (1906), αλλά και η αμφιλεγόμενη Μαρία Αντουανέτα (1755)
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιορτάζει την Ημέρα Όλων των Ψυχών, που αντιστοιχεί στα Ψυχοσάββατα της Ορθοδοξίας. Η σημερινή ημέρα θεωρείται επίσημη αργία ή ημιαργία σε μια σειρά από κράτη, όπως στο Βέλγιο, στο Σαν Μαρίνο, στις Φιλιππίνες, στην Αγκόλα, στη Μαδαγασκάρη και στα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Παναμάς, Περού και Μεξικό, όπου ονομάζεται "Ημέρα των Νεκρών" και συνδέεται περισσότερο με παγανιστικές γιορτές αρχαίων πολιτισμών). 
Στον Μαυρίκιο γιορτάζεται ως επίσημη αργία η Ημέρα Άφιξης των Μισθωμένων Εργατών (Arrival of the Indentured Labourers). Στις 2 Νοεμβρίου 1834, το πλοίο Atlas μετέφερε τους πρώτους εργάτες από την Ινδία. Επρόκειτο για 36 μισθωτούς (30 άντρες και 6 γυναίκες) από την Καλκούτα, οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας με μια βρετανική εταιρία για να εργαστούν στο Μαυρίκιο - τόσο η Ινδία όσο και ο Μαυρίκιος αποτελούσαν βρετανικές αποικίες εκείνη την εποχή. Το ταξίδι τους ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και ύστερα από ενάμιση περίπου μήνα έφτασαν στον προορισμό τους. Την περίοδο μεταξύ 1835 και 1910 εκτιμάται ότι αφίχθηκαν στο Μαυρίκιο περισσότεροι από 455.000 μετανάστες (οι περισσότεροι ινδικής καταγωγής), οι οποίοι μεταμόρφωσαν το νησί τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά. Σήμερα, το 68% των κατοίκων της χώρας είναι Ινδοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου