24 Νοεμβρίου 2012

Ο 17χρονος τραγουδιστής που ντύνεται σαν γιαπωνέζικη κούκλα και θέλει να εκπροσωπήσει τη Σουηδία στη φετινή Γιουροβίζιον.


Πριν λίγες μέρες, η κρατική τηλεόραση της Σουηδίας ανακοίνωσε τα ονόματα των τραγουδιστών που είναι υποψήφιοι για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που θα φιλοξενηθεί από τη σκανδιναβική χώρα τον ερχόμενο Μάιο. Από τους 16 καλλιτέχνες, την παράσταση "κλέβει" - όχι απαραίτητα για τις φωνητικές του ικανότητες - ένας 17χρονος Σουηδός, ο οποίος ντύνεται σαν γιαπωνέζικη κούκλα, τραγουδάει στα ιαπωνικά, ενώ είναι αρκετά γνωστός στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου - όχι όμως και στην πατρίδα του.

Ο Yohio, όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, κατάγεται από μουσική οικογένεια. Σε ηλικία 6 ετών έπαιζε πιάνο και άρχισε να γράφει τις δικές του συνθέσεις. Στα 11 του χρόνια άρχισε ν' ασχολείται και με την κιθάρα, την οποία και "ερωτεύτηκε". Μάλιστα, όσοι τον έχουν ακούσει να παίζει κιθάρα, τον παρομοιάζουν με τον Τζίμι Χέντριξ.
Ο άλλος μεγάλος "έρωτας" της ζωής του Yohio είναι η Ιαπωνία και άρχισε ν' αναπτύσσεται σε ηλικία 10 ετών, όταν μαγεύτηκε από τον κόσμο των Anime. Έμαθε τη γλώσσα και άρχισε να παρακολουθεί  με πάθος την ιαπωνική μουσική σκηνή. Το 2004 ίδρυσε το πρώτο ιαπωνικού στιλ συγκρότημα της Σουηδίας, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο, τον πρόσεξαν Ιάπωνες μουσικοί παραγωγοί και το 2011 υπέγραψε συμβόλαιο με ιαπωνική δισκογραφική εταιρία, για την εμπορική προώθηση των τραγουδιών του - όλα σε ιαπωνικό στίχο. 
Εξάλλου, ο Yohio εκφράζει την αγάπη του για την ιαπωνική κουλτούρα με το να μεταμορφώνεται ο ίδιος σε ιαπωνική κούκλα. Το θηλυκό γένος δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά, καθώς η εμφάνιση του θυμίζει περισσότερο κορίτσι παρά αγόρι, αν και η φωνή του είναι αντρική. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως "bishonen", δηλαδή ένα "όμορφο νεαρό αγόρι". Είναι αρκετά γνωστός στην Ιαπωνία, όπου αρκετά κοριτσάκια θαυμάζουν τη "θηλυπρεπή ομορφιά" του.
Το κάνει για να προκαλέσει; Θέλει να εκφράσει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις; Τίποτε από τα δύο. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την ιαπωνική μουσική σκηνή, γνωρίζουν ότι οι άντρες ποπ είδωλα στη χώρα αυτή έχουν μάλλον θηλυκά χαρακτηριστικά - ή, τέλος πάντων, όχι τόσο αρρενωπά, όσο τα έχουμε συνηθίσει στο δυτικό κόσμο. Πρόκειται για το ονομαζόμενο "οπτικό στιλ" - ή "visual kei" στα ιαπωνικά - χαρακτηριστικά του οποίου είναι το έντονο μακιγιάζ, περίτεχνα χτενίσματα, εκκεντρικά κοστούμια και ανδρόγυνη εξωτερική εμφάνιση.
Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα TheLocal, ο Yohio το διευκρινίζει: "Δεν είναι κάτι το σεξουαλικό. Είναι απλά ένα σόου στη σκηνή" - αν και διευκρινίζει ότι ακόμη και χωρίς να φοράει μέικ-απ, πολλοί.είναι εκείνοι που τον περνούν για κορίτσι. Στη συνέντευξη του θυμάται πώς και ο ίδιος μπερδεύτηκε την πρώτη φορά που είδε στο youtube ένα βίντεο κλιπ του ιαπωνικού μπόι μπαντ "An Cafe": "Είδα το συγκρότημα και σκέφτηκα "Ω, είναι κορίτσια". Μετά είδα τα σχόλια και κατάλαβα ότι είναι αγόρια".
Όταν περπατάει στους δρόμους της Ιαπωνίας, οι άνθρωποι τον αναγνωρίζουν. Αντίθετα, στην πατρίδα του, στην πόλη Σούντσβαλ της Σουηδίας, όπου πολλές φορές έπεσε θύμα μπούλινγκ από συμμαθητές του, λόγω της εκκεντρικής του εμφάνισης. "Είναι δύσκολο σε μια μικρή πόλη, επειδή οι άνθρωποι δεν δέχονται ότι είσαι διαφορετικός, αλλά πάντα είχα τους φίλους μου. Ήξερα τι ήθελα να κάνω κι έτσι δεν μ' ένοιαζε", δηλώνει ο ίδιος.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του cd με αγγλικό στίχο ευελπιστώντας να αποκτήσει κοινό και εκτός Ιαπωνίας, όπως και με τη συμμετοχή του στη διοργάνωση του Melodifestivalen, για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον για το 2013, η οποία θα διεξαχθεί μάλιστα εντός έδρας. Πάντως, μην του μιλήσετε για το "Gangnam Style" του Νοτιοκορεάτη ράπερ Psy. Το μισεί, όπως και όλα τα τραγούδια της κορεατικής ποπ μουσικής σκηνής (k-pop), τα οποία παρομοιάζει με "αμερικάνικες αηδίες".
Πάρτε μια ιδέα από τα τραγούδια του Yohio, ακούγοντας το "Sky Limit" που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον περασμένο Απρίλιο:


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου