22 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 22 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012, γιορτή των αγίων Αποστόλων Φιλήμονος, Απφίας, Αρχίππου και Ονησίμου, της αγίας μάρτυρος Καικιλίας και των συν αυτή Βαλλεριανού και Τιβουρτίου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η ηθοποιός Τζέιμι Λι Κέρτις γίνεται 54 ετών, ενώ τα 47 του χρόνια κλείνει ο Δανός ηθοποιός Μαντς Μίκελσεν, γνωστός όχι μόνο από τους φαν του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, καθώς έχει συμμετάσχει σε αρκετές χολιγουντιανές παραγωγές (Καζίνο Ρουαγιάλ, quantum of Solace, Βασιλιάς Αρθούρος κλπ.).
Εξάλλου, μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελαρίου (22.11.1934 - 06.08.1999), όπως και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ (22.11.1880 - 9.11.1970).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Λίβανο γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας, που από το Σεπτέμβριο του 1920 - μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας - μέχρι το Νοέμβριο του 1943 αποτελούσε γαλλικό προτεκτοράτο. 
Κάθε χρόνο, την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών. Επισήμως, καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1863, ωστόσο οι ρίζες της γιορτής αυτής, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Αμερικανούς, φτάνουν μέχρι το 1621, όταν οι πρώτοι Άγγλοι έποικοι γιόρτασαν μαζί με τους ιθαγενείς κατοίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μια παρόμοια γιορτή πραγματοποιούνταν ήδη από το 16ο αιώνα. Η Ημέρα των Ευχαριστιών μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη ασιατικών γιορτών, που πραγματοποιούνται το φθινόπωρο με αφορμή το μάζεμα της σοδειάς, ενώ αποτελεί μια αφορμή για τους Αμερικανούς να θυμηθούν τους προγόνους τους, που συγκεντρώθηκαν από διάφορα σημεία του πλανήτη προς αναζήτηση μιας καλύτερης ευκαιρίας, δημιουργώντας το πρώτο πολυπολιτισμικό κράτος στον κόσμο.  Επίσης, σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου για τους Αμερικανούς. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Σαν σήμερα το 1940, ύστερα από 10 ημέρες πολιορκίας πραγματοποιήθηκε η κατάληψη της Κορυτσάς από τον ελληνικό στρατό στα πλαίσια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Δύο ημέρες αργότερα, η εφημερίδα "Ο Τύπος" θα χαρακτήριζε την κατάληψη της Κορυτσάς ως "επιτυχία μεγίστη, διότι η Κορυτσά είναι η μεγαλυτέρα πόλις της Αλβανίας και από την πρωτεύουσα Τίρανα ακόμη, απαριθμούσα περί τας 32 χιλ. κατοίκων και αποτελούσα στρατηγικόν έρεισμα.. σπουδαιότατον". Στις 22 Νοεμβρίου, η αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph έγραφε: "Οι Έλληνες αγωνίσθηκαν ως άνδρες ελεύθεροι, αντάξιοι της ελευθερίας και της ωραίας κληρονομιάς τους. Είναι αντάξιοι της οποιαδήποτε βοήθειας, την οποία μπορούμε να τους παράσχουμε".
Για γελοιογραφίες και φωτογραφίες από την εποχή του ελληνοϊταλικού πολέμου υπάρχει σχετική ανάρτηση στο μπλογκ, την οποία μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ
Σαν σήμερα το 2005, η Άνγκελα Μέρκελ ορκίστηκε για πρώτη φορά Καγκελάριος της Γερμανίας, η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Σαν σήμερα το 2004, στην Ουκρανία ξεκίνησε η Πορτοκαλί Επανάσταση, την επόμενη μέρα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, εν μέσω καταγγελιών για σωρεία παρατυπιών από τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλωτές πέτυχαν την επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών, στον οποίο νικητής αναδείχτηκε ο φιλοδυτικός Βίκτορ Γιουσένκο. Το 2010, ο Γιανουκόβιτς "πήρε το αίμα του πίσω", καθώς επανεξελέγη στο προεδρικό αξίωμα, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να ταλαντεύεται μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας ψάχνοντας να βρει το βηματισμό της, αλλά χάνοντας την αξιοπιστία της.
Σαν σήμερα το 1963, στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονήθηκε ο τότε αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι. Το περιστατικό συνέβη στις 12.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Επιβαίνοντας σε ανοιχτό αυτοκίνητο μαζί με τη σύζυγο του Τζάκι και τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι, ο Κένεντι ολοκλήρωνε την επίσκεψη του στην πόλη, όταν δέχτηκε τρεις σφαίρες και έπεσε αιμόφυρτος στην αγκαλιά της συζύγου του. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο έχοντας ακόμη τις αισθήσεις του, όμως λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε. 
Λίγη ώρα αργότερα, σε παρακείμενο κινηματογράφο, η αστυνομία συνέλαβε τον 24χρονο Λι Όσβαλντ, ως ύποπτο για τη δολοφονική ενέργεια. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον Όσβαλντ μέλος φιλοκαστρικής οργάνωσης ("Δικαιοσύνη για την Κούβα") και ότι κατά το παρελθόν είχε ζητήσει να λάβει τη σοβιετική υπηκοότητα, όμως ουδέποτε αποδείχτηκαν. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία για τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου, ενώ δυο μέρες μετά έπεφτε νεκρός μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τον Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην περιοχή του Ντάλας. 
Ο περίεργος θάνατος του Όσβαλντ και μια σειρά από αντικρουόμενες πληροφορίες που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει στην πλειοψηφία των Αμερικανών την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ο Όσβαλντ να μην ήταν ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Κένεντι ή να ήταν απλά ένα πιόνι μιας ευρύτερης συνωμοσίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Η αλήθεια δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα και η δολοφονία του Τζον Κένεντι παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου