21 Νοεμβρίου 2012

Τι χριστουγεννιάτικο δώρο να κάνεις στη Σουηδέζα που γνώρισες το περασμένο καλοκαίρι!


Το καλοκαίρι που πέρασε την είδες στην παραλία: ψηλή, ξανθιά και με αμφίβολες καμπύλες. Κατάλαβες αμέσως ότι είναι Σουηδέζα και σκέφτηκες να κάνεις μια προσπάθεια. "You are beautiful. I love you" της είπες κι εκείνη είτε σου χαμογέλασε είτε σου έδωσε ένα γερό χαστούκι που ακόμη το θυμάσαι. Τέλος πάντων, με κάποιον τρόπο, όπως μόνο ένα greek καμάκι που σέβεται τον εαυτό του ξέρει να κάνει, ανταλλάξατε mail και ενίοτε μιλάτε από το Messenger ή το Skype - πώς αλλιώς θα κρατήσεις το ενδιαφέρον της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ή μέχρι να πας εσύ μετανάστης στη Σουηδία. Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα, μια σημαντική γιορτή για τους Σουηδούς, έχεις σκεφτεί τι δώρο θα της κάνεις, ώστε να μην παγώσει το ενδιαφέρον της για σένα;

Κάθε χρόνο, εδώ και 25 χρόνια, η σουηδική εταιρία HUI Research μαντεύει το καλύτερο "Χριστουγεννιάτικο δώρο της χρονιάς" (Årets julklapp) για τους Σουηδούς. Το δώρο που επιλέγεται κάθε χρόνο πρέπει να πληρεί τρεις προϋποθέσεις: να είναι τρέντι, να ξεπουλάει και να αντιπροσωπεύει την εποχή που βρισκόμαστε. 
Το 1988, τη χρονιά που ξεκίνησε η παράδοση, η εταιρία - που τότε ονομαζόταν Swedish Retail Institute - είχε προτείνει ως δώρο της χρονιάς  μια μηχανή ψησίματος, Το 2011, πρότεινε τις σακούλες για τα λαχανικά - οι Σουηδοί τις αγοράζουν και δεν τις παίρνουν δωρεάν από τα καταστήματα. Φέτος, όμως; Το μυαλό σου πάει κάπου συγκεκριμένα; Μάλλον όχι στο δώρο-έκπληξη που επέλεξε το συγκεκριμένο ινστιτούτο ερευνών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το HUI Research, το "χριστουγεννιάτικο δώρο για το 2012" είναι τα... ακουστικά κεφαλής! "Listening is the new reading" είναι το σλόγκαν που προτάσσει ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ινστιτούτου ερευνών και συνεχίζει: "Δεν εκπληρώνουν απλά μια ανάγκη, αλλά είναι σύμβολο ενός λάιφ στάιλ. Το γεγονός ότι συνέχεια βιαζόμαστε σημαίνει ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας, ενώ κινούμαστε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα ακουστικά - για το κεφάλι, να μην ξεχνιόμαστε - είναι μια προϋπόθεση για να το εκμεταλλευτούμε όλο αυτό", είναι μερικά από τα επιχειρήματα που συνοδεύουν αυτήν την, μάλλον, αναπάντεχη πρόταση. 

Η αλήθεια είναι ότι τα ακουστικά εφαρμόζουν παντού: ακούμε μουσική όταν τρέχουμε, γυμναζόμαστε, καθόμαστε σε δημόσιο χώρο και δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε, ακόμα και για ν' ακούσουμε τηλεόραση, αν δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε το συγκάτοικο μας. Εξάλλου, είναι ένα φθηνό δώρο - ok, δε θ' αγοράσεις το πιο φθηνό της αγοράς, αλλά δεν χρειάζεται να το πληρώσεις πιο ακριβά κι από ένα cd player.
Τελικά, οι Σουηδοί είναι πιο τρελοί απ' όσο φαίνονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου