19 Νοεμβρίου 2012

Οι πιο περίεργες ιαπωνικές εφευρέσεις


Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την Ιαπωνία με την τεχνολογική πρόοδο της χώρας αυτής. Δεν υπάρχει γκάτζετ που να φτάνει στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη και να μην έχει δοκιμαστεί, να μη θεωρείται ήδη παλιό" στην Ιαπωνία. Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Τα πρώτα χρόνια μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τις δεκαετίες του '50 και του '60, η Ιαπωνία δεν αποτελούσε τον "παράδεισο της τεχνολογίας" που είναι σήμερα. Ουκ ολίγες ήταν οι εφευρέσεις εκείνης της περιόδου, που θα μπορούσαν να κερδίσουν το βραβείο της χειρότερης εφεύρεσης όλων των εποχών.
Πόσο έξυπνη θα θεωρούσατε εσείς την ιδέα για δύο τηλεφωνικές συσκευές, η μια κολλητά στην άλλη, που όμως δεν μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα; Κι όμως, η συγκεκριμένη τηλεφωνική συσκευή διπλής όψεως αποτέλεσε πρόταση της ιαπωνικής εταιρίας Iwatsu Electric. 
Στην ίδια ντουμπλ-φας λογική φαίνεται ότι βασίστηκε και ο ανεμιστήρας διπλής όψης της Fuji Electric, ο οποίος ονομάστηκε μεν "Σιωπηλό Ζευγάρι", αλλά μόνο σιωπηλός δεν ήταν. Στην πραγματικότητα, έβγαζε το θόρυβο που βγάζουν δύο ξεχωριστοί ανεμιστήρες, με τη διαφορά ότι εν προκειμένω η εστία του θορύβου ήταν μία.
Άλλη μία άχρηστη ιαπωνική εφεύρεση εκείνης της εποχής, ήταν το "Sharp Cinema Super", ένα ραδιόφωνο σε σχήμα τηλεόρασης, που μάλιστα ήταν και πανάκριβο, καθώς κόστιζε περισσότερο από το μηνιάτικο ενός υψηλόμισθου δημοσίου υπαλλήλου! Προφανώς, η εταιρία που το κατασκεύασε δεν είχε αντιληφθεί την επανάσταση που είχαν φέρει τα τρανζιστοράκια ούτε διαισθάνθηκε ότι η φράση-κλειδί της τεχνολογικής προόδου είναι "όσο μικρότερο, τόσο καλύτερο". 
Γενικά, οι Ιάπωνες θαύμαζαν τόσο πολύ τις τηλεοράσεις στα τέλη της δεκαετίας του '50 με αρχές του '60, ώστε ακόμη και η Panasonic κατασκεύασε μια θερμάστρα αερίου σε σχήμα τηλεόρασης. Κι επειδή εκείνη την εποχή κορυφωνόταν ο αγώνας δρόμου για την κατάκτηση του διαστήματος, μια εταιρία κατασκεύασε πλυντήριο ρούχων σε σχήμα διαστημικού δορυφόρου!
Άλλες ανούσιες ιαπωνικές εφευρέσεις ήταν το ηλεκτρικό ψαλίδι της Sharp, το ηλεκτρονικό ανοιχτήρι της Toshiba για όσους κουράζονταν ν' ανοίξουν τη σαμπάνια με τον παραδοσιακό τρόπο, ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας σε σχήμα πιάνου - και με την διόλου ευφάνταστη ονομασία "Piano" της Hitachi κλπ. 
Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει σε δύο εφευρέσεις - και οι δύο της Toshiba (βλ. την αρχική φωτογραφία). Η μία ήταν η"τοστιέρα που περπατάει". Ok, δεν έβγαζε πόδια το μηχάνημα για να μετακινηθεί, αλλά το ψωμί έμπαινε από μια ειδική σχισμή και στη συνέχεια μετακινούνταν (κατά κάποιον τρόπο δηλαδή "περπατούσε") στο εσωτερικό της τοστιέρας βγαίνοντας από το άλλο άκρο. Η δεύτερη εφεύρεση ονομαζόταν Snack-3 και αποτελούσε πραγματικό μαγειρικό πολυμηχάνημα, καθώς κάποιος μπορούσε ταυτόχρονα να ζεστάνει γάλα, να ψήσει μια φέτα ψωμί και να τηγανίσει ένα αβγό!
Όλα αυτά διασώζονται μέχρι σήμερα χάρη σ' ένα μανιακό συλλέκτη τέτοιων παλιών ιαπωνικών εφευρέσεων, τον Kenichi Masuda, 49 ετών, που μάλλον νοσταλγεί εκείνη την εποχή των παιδικών του χρόνων και παρουσίασε ορισμένες από αυτές τις ξεχασμένες εφευρέσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου