22 Νοεμβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας


Μετά τις.. αναβροχιές της περασμένης εβδομάδας, πλούσιο σε νέες προτάσεις είναι το μενού της κινηματογραφικής εβδομάδας που ξεκινάει σήμερα και μάλιστα με προτάσεις απ' όλον τον κόσμο: από Τιμ Μπάρτον και (Frankenweenie) και Μέριλ Στριπ ("Ποτέ δεν είναι αργά"), μέχρι μια αμερικανο-γερμανική συμπραραγωγή φαντασίας με τον Τομ Χανκς ("Cloud Atlas"), ένα γαλλικό δράμα ("Holy Motors"), μια ταινία για την μετα-κομμουνιστική Ουγγαρία ("Το δάσος"), αλλά και η περσινή υποψηφιότητα της Δανίας για τα Όσκαρ ("Μπουένος Άιρες. σ' αγαπώ").


Frankenweenie (κινουμένων σχεδίων, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Tim Barton
Υπόθεση: Αφού έχασε αναπάντεχα τον αγαπημένο του σκύλο Σπίθα, ο μικρός Βίκτωρ επιστρατεύει την επιστήμη για να επαναφέρει στη ζωή τον καλύτερο του φίλο, μόνο που θα προκύψουν μερικές σταυροβελονιές . Ο Βίκτωρ προσπαθεί να κρύψει το εργόχειρο του, αλλά όταν ο Σπίθας το σκάει, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι κι ολόκληρη η πόλη τον αντιμετωπίζει σαν τέρας.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.6/10 (από 8.032 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 7.7/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 38.693 χρήστες)
myfilm.gr: 6.5/10
cinetime.gr: 6/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 8/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
Roger Ebert: 3/4


Cloud Atlas (επιστημονικής φαντασίας, ΗΠΑ/Γερμανία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski / Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Halle Berry
Υπόθεση: Η ιστορία ξεκινάει το 19ο αιώνα από τα νησιά του Ειρηνικού, διασχίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον και κάνει το γύρο του κόσμου για να καταλήξει στη Χαβάη, σε μια φουτουριστική κοινωνία που έχει επιβιώσει μετά την Αποκάλυψη. 
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.2/10 (από 21.336 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.6/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 60.334 χρήστες)
myfilm.gr: 6/10
cinetime.gr: 4/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert: 4/4

Holy Motors (δράμα, Γαλλία/Γερμανία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Leos Carax / Πρωταγωνιστούν: Michel Piccoli, Eva Mendes, Kylie Minogue 
Υπόθεση: Ένας ηθοποιός γυρίζει ταυτόχρονα περισσότερες από μία ταινίες και σε διάρκεια 24 ωρών ζει διαφορετικές ζωές μέσα από τους ρόλους του. Εγκληματίας, ζητιάνος, πατέρας, διευθυντής πολυεθνικής και τερατόμορφο πλάσμα συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται σε έναν άνθρωπο. Τον υποδύεται ο Ντενίς Λαβάρτ, για τέταρτη φορά πρωταγωνιστής σε ταινία του Καράξ. Όμως, που αρχίζει και που τελειώνει ο κάθε ρόλος και που βρίσκεται τελικά η αλήθεια του;
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.2/10 (από 2.938 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.2/10 (κριτικοί), 3.8/5 (από 4.391 χρήστες)
myfilm.gr: 9/10
cinetime.gr: 6/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 0/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1/5
Roger Ebert: 3.5/4


Ποτέ δεν είναι αργά - Hope Springs (κωμωδία, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: David Frankel / ΠρωταγωνιστούνMeryl Streep,  Tommy Lee Jones, Steve Carell
Υπόθεση: Η Kay και ο Arnold μπορεί να είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι, πάσχουν όμως από όλα τα συμπτώματα της οικειότητας. Μετά από δεκαετίες έγγαμου βίου, η Kay αισθάνεται την ανάγκη να αναζωπυρώσει το μεταξύ τους πάθος. Έτσι, όταν μαθαίνει για έναν φημισμένο σύμβουλο γάμου που εδρεύει στο Great Hope Springs, μια επαρχιακή κωμόπολη, προσπαθεί να πείσει τον επιφυλακτικό σύζυγο της να φύγει μαζί της για μια εβδομάδα εντατικής θεραπείας. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Όσο δύσκολο και αν είναι να καταφέρει τον πεισματάρη και εργασιομανή Arnold να τη συνοδέψει σε αυτό το ταξίδι αναψυχής και αναζήτησης, η πραγματική πρόκληση τους περιμένει όταν φτάσουν στον προορισμό τους. Εκεί, θα χρειαστεί να αποβάλλουν όλες τις αναστολές τους και να προσπαθήσουν, με την καρδιά τους, να ανάψουν ξανά τη σπίθα που κάποτε τους έφερε κοντά.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.5/10 (από 5.992 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.5/10 (κριτικοί), 3.5/5 (από 31.838 χρήστες)
myfilm.gr: 6/10
cinetime.gr: 5/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 3/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
Roger Ebert: 3/4


Μπουένος Άιρες, σ' αγαπώ - Superclasico  (κωμωδία, Δανία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ole Christian Madsen / ΠρωταγωνιστούνPaprika Steen, Anders W. Berthelsen
Υπόθεση: Ο Κρίστιαν είναι ιδιοκτήτης μιας κάβας στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά και οι υπόλοιποι τομείς της ζωής του δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Η σύζυγός του, Άννα, τον έχει εγκαταλείψει και ζει στο Μπουένος Άιρες, όπου εργάζεται ως επιτυχημένη ατζέντισσα ποδοσφαιριστών και χαίρεται τη ζωή της με τον πάμπλουτο σταρ του ποδοσφαίρου Χουάν Ντίας. Μια μέρα, ο Κρίστιαν και ο 16χρονος γιος τους παίρνουν το αεροπλάνο για το Μπουένος Άιρες. Η αφορμή για το ταξίδι είναι τα χαρτιά του διαζυγίου, τα οποία ο Κρίστιαν θέλει δήθεν να υπογράψει μαζί με την Άννα, στην πραγματικότητα, όμως, σκοπός του είναι να προσπαθήσει να την ξανακερδίσει.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.5/10 (από 820 χρήστες)
myfilm.gr: 6.5/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5


Το Δάσος - Rengeteg (δράμα, Ουγγαρία, 2003)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Benedek Fliegauf / ΠρωταγωνιστούνRita Braun, Barbara Csonka, Laszlo Cziffer
Υπόθεση: Στην οθόνη παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή νεαρών αντρών και γυναικών στη Βουδαπέστη. Όλοι οι «άγριοι έφηβοι» από τη στιγμή που ο κομμουνισμός εξαφανίστηκε στην Ανατολική Ευρώπη, τώρα βλέπουν τον κόσμο με ένα δυσοίωνο τρόπο. Παραδείγματα: Μία γυναίκα ενοχλείται από έναν άντρα που έχει εγκαταλείψει τον σκύλο του. Ένας πατέρας έχει μία διαφωνία με τη γυναίκα του για την προειδοποιητική (σύμφωνα με αυτούς) αναδεικνυόμενη σεξουαλικότητα της δεκάχρονης κόρης τους. Μία νέα κοπέλα συντετριμμένη γιατί συνειδητοποιεί συνεχώς ότι μοιάζει ολοένα και περισσότερο στην σαδιστική γιαγιά της. Μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο τύπους, φαινομενικά, για ένα παλιό αυτοκίνητο, παίρνει μία ανεξήγητη τροπή.
ΙΜDB.com: 7.1/10 (από 337 χρήστες)
myfilm.gr: 4/10
cinetime.gr: 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5

Νοσφεράτου - Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (τρόμου, Γερμανία, 1922)
Σκηνοθεσία: F.W. Murnau / ΠρωταγωνιστούνMax Schreck, Greta Schröder
Υπόθεση: Στη Βρέμη της Γερμανίας, ο κτηματομεσίτης Κνόκ αναθέτει στο νεαρό υπάλληλό του Χούτερ να ταξιδέψει στα Καρπάθια όρη, για να παραδώσει κάποια συμβόλαια στο μυστηριώδη Κόμη Όρλοκ, ο οποίος ψάχνει για σπίτι στην γερμανική πόλη. Πριν ακόμη φτάσει στο κάστρο του Κόμη, ο Χούτερ αντιλαμβάνεται τον τρόμο των κατοίκων του κοντινού χωριού. Κρυφά του δίνουν ένα βιβλίο σχετικά με τους βρικόλακες, που αρχικά βρίσκει διασκεδαστικό. Κάποια στιγμή θα συναντήσει τον Κόμη, που στην εμφάνιση δεν έχει μεγάλη σχέση με το ανθρώπινο είδος. Τα αυτιά του είναι μυτερά, το κρανίο του παραμορφωμένο και τα νύχια του μακριά. Παρουσιάζεται εξαιρετικά ευθύγραμμος και οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται από εφιαλτική βραδύτητα. Όταν δει το φυλακτό του Χούτερ με τη φωτογραφία της όμορφης συζύγου του, της Έλεν, υπογράφει αμέσως το συμβόλαιο και αποκτά το παλιό σπίτι στην Βρέμη. Σύντομα ο Χούτερ ανακαλύπτει ότι με το συμβόλαιο αυτό άνοιξε τον δρόμο στον ίδιο τον Τρόμο να έρθει στην πόλη του. Τη νύχτα, όταν ο αιμοδιψής Κόμης εμφανίζεται στο δωμάτιο του, η Έλεν ξυπνά στη μακρινή Βρέμη και φωνάζει το όνομα του συζύγου της. Κατόπιν ο Όρλοκ ξεκινά το ταξίδι του για τη Βρέμη. Ένας ένας οι ναύτες του πλοίου που μεταφέρει τον Όρλοκ αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Αφού ο Όρλοκ φτάνει σχεδόν συγχρόνως με τον Χούτερ στη Βρέμη, η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στην πόλη. Αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό όλων των θυμάτων: πληγές στο λαιμό. Η Έλεν βρίσκει το βιβλίο των βρικολάκων του συζύγου της και διαβάζει εκεί ότι μόνον η θυσία μιας αθώας γυναίκας θα θέσει τέλος στο κακό. Αποφασίζει να αναλάβει η ίδια τον ρόλο αυτό...
ΙΜDB.com: 8..0/10 (από 44.545 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.8/10 (κριτικοί), 3.9/5 (από 44.765 χρήστες)
myfilm.gr: 10/10
cinetime.gr: 10/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 10/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 5/5

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου