20 Νοεμβρίου 2012

Χρόνια πολλά, MEGA! Αφιέρωμα στην πρώτη μέρα του τηλεοπτικού σταθμού, στις 20 Νοεμβρίου 1989!


20 Νοεμβρίου 1989. Στην Τσεχία, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές προανήγγειλαν το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, ενώ στην Ελλάδα οι αρχηγοί των τριών - τότε - κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) συζητούσαν μετ' εμποδίων για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Τη μέρα εκείνη γεννήθηκε το MEGA Channel, ο πρώτος πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικός, τηλεοπτικός σταθμός της χώρας, το τηλεοπτικό τοπίο της οποίας περιελάμβανε μόνο τα τρία κρατικά κανάλια και ελάχιστους σταθμούς τοπικής εμβέλειας.

Το MEGA ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 το μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου 1989, ημέρα Δευτέρα. Στην οθόνη της τηλεόρασης, μετά το σήμα του σταθμού, εμφανίστηκε ο τότε διευθυντής του καναλιού, κ. Νίκος Σκουλάς, ο οποίος υποσχέθηκε στους τηλεθεατές ότι το MEGA Channel "θα προσέφερε ποιότητα στην ψυχαγωγία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση", ενώ ζήτησε από τους τηλεθεατές να είναι αυστηροί κριτές του σταθμού, ώστε να συμβάλλουν μ' αυτόν τον τρόπο στη διόρθωση των όποιων λαθών.
Ακολούθησε η κοπέλα που εκφώνησε το πρόγραμμα του νέου σταθμού, ενώ η πρώτη εκπομπή που προβλήθηκε ήταν η σειρά επιστημονικής φαντασίας "Διάστημα 1999". Το πρώτο, σύντομο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μεταδόθηκε στις 6 το απόγευμα και στις 8.30' το βράδυ μεταδόθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με βασική παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλλη και δίπλα της τον Νίκο Χατζηνικολάου. Στο δελτίο, εκτός από την επικαιρότητα της ημέρας, προβλήθηκε και βίντεο με γνωστές ηθοποιούς (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Νόνικα Γαληνέα, Άννα Φόνσου, Ξένια Καλογεροπούλου και Πέγκυ Σταθακοπούλου) να δίνουν τις δικές τους ευχές στο νέο τηλεοπτικό σταθμό.
Την επόμενη μέρα, οι κριτικές των εφημερίδων ήταν διθυραμβικές. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έκανε λόγο για έναν πρόγραμμα "ζωντανό, με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν χωρίς λάθη", για σειρές "θαυμάσια τακτοποιημένες σε τρεις ζώνες: παιδική, μεγάλης ακροαματικότητας και νυχτερινή", ενώ τα δελτία του καναλιού τα αξιολόγησε ως "σύντομα και περιεκτικά... αντικειμενικά, σοβαρά αλλά όχι σοβαροφανή", που "απέδωσαν άρτια την επικαιρότητα". Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η εφημερίδα επαίνεσε τις σωστά κατανεμημένες διαφημίσεις, που επέτρεπαν στο κάθε πρόγραμμα να ξεκινήσει την προβλεπόμενη ώρα, κάτι που σήμερα δεν ισχύει τόσο στο MEGA όσο και στα περισσότερα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Το πρόγραμμα του MEGA κατά την πρώτη μέρα εκπομπής είχε ως εξής:
15.00΄ Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας)
16.00΄ Μπάτμαν (Παιδική σειρά)
16.30΄ MEGA HITS (Νεανικό μουσικό πρόγραμμα)
17.30΄ Δικαίωμα στην αγάπη (Δραματική κοινωνική σειρά, βραζιλιάνικης παραγωγής)
18.00΄ Ειδήσεις
18.05΄ Σλεντζ Χάμερ (Αστυνομική κωμική σειρά)
18.30΄ Κάπιτολ (Αμερικάνικη σαπουνόπερα)
19.00΄ Ειδήσεις
19.01΄ Φάλκον Κρεστ (Κοινωνική δραματική σειρά)
20.00΄ Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
20.30΄ Τα γεγονότα στις 8.30΄
21.00΄ Ελληνική ταινία: Θανάση, πάρε τ' όπλο σου
22.00΄ Ειδήσεις
22.05΄ συνέχεια της ελληνικής ταινίας
23.00΄ Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (Αστυνομική σειρά)
00.00΄ Ειδήσεις
00.05΄ Οι αντίζηλοι (Αστυνομική σειρά)

Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, τα περισσότερα προγράμματα ήταν ξένα σίριαλ - κάτι αναμενόμενο και εύλογο, αν σκεφτούμε ότι το κανάλι έχτιζε το πρόγραμμα του. Εξαιρουμένης της έλλειψης ελληνικών σήριαλ, που θα έκαναν άλλωστε σύντομα πρεμιέρα σημειώνοντας τεράστιες τηλεθεάσεις, το πρόγραμμα του σταθμού παρουσίαζε... μεγαλύτερη ποικιλία από σήμερα, καθώς περιελάμβανε τηλεπαιχνίδια, κινούμενα σχέδια για τα παιδιά (και μάλιστα κάθε μεσημέρι), νεανικές εκπομπές και ελληνικές ταινίες - που το κανάλι σχεδόν τις έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 26.11.1990, η τηλεθέαση του MEGA την πρώτη μέρα εκπομπής ξεπέρασε το 30%, ενώ η τηλεθέαση της ΕΤ-1 κυμαινόταν στο 26,86% και της ΕΤ-2 περίπου στο 18%. Τις καθημερινές, το πρόγραμμα ξεκινούσε στις 3 το μεσημέρι και τα σαββατοκύριακα στις 13.30΄. Ορισμένα από τα προγράμματα του σταθμού τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του ήταν:
Ξένες σειρές: Χαβάη 5-0, Λου Γκραντ, Ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι, Οι περιπέτεις του Σέρλοκ Χολμς, Η μεγάλη κοιλάδα, Χάντερ, Κέιτ και Άλι, Με δυο μπαμπάδες, Άτακτα παιδιά, Ιπτάμενοι γιατροί, Κουνγκ Φου, Ταρζάν, Οι σκληροί του Σικάγου, Οι δύο αστυνομικίνες, Η επιστροφή του Αγίου, Οι γκαρσόνες, Οι Ντιουκς, Το ξενοδοχείο, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι μεταδιδόταν το ντοκιμαντέρ "Ο κόσμος του National Geogrpahic". Φυσικά, η καθημερινή απογευματινή ζώνη περιείχε αμερικάνικες και βραζιλιάνικες σαπουνόπερες: Κάπιτολ, Φάλκον Κρεστ και Δικαίωμα στην αγάπη.
Κινούμενα σχέδια: τις καθημερινές - εκτός από τον Μπάτμαν - προβάλλονταν οι σειρές Σούπερμαν, Θάντερμπερντς και Οι σούπερ ήρωες, ενώ τα σ/κ προβάλλονταν τα Στρουμφ και το Μάπετ Σόου
Ελληνικές σειρές: "Πατήρ, υιός και πνεύμα" του Γιώργου Κωνσταντίνου με το Γιώργο Κωνσταντίνου, το Σπύρο Παπαδόπουλο και την Τζοβάνα Φραγκούλη (κάθε Τρίτη και Πέμπτη - πρεμιέρα στις 21.11.1989) και "Αυθαίρετοι" του Βασίλη Νεμέα με το Χρήστο Βαλαβανίδη, το Δημήτρη Πουλικάκο, τη Βάσια Τριφύλλη, τη Νατάσα Τσαγκαρουσιάνου κ.ά (κάθε Τετάρτη και Παρασκευή - πρεμιέρα στις 22.11.1989). 
Περίπου δέκα μέρες μετά, το κανάλι ανακοίνωνε την προετοιμασία και νέων ελληνικών σίριαλ, όπως οι "Τρεις Χάριτες" (πρεμιέρα στις 8 Φεβρουαρίου 1990), η "Δίψα", που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 19 Φεβρουαρίου 1990, και το "Ξενοδοχείο Αμόρε" του Ανδρέα Θωμόπουλου, με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη.
Τηλεπαιχνίδια: "Λαβύρινθος" με παρουσιάστρια τη Μαρία Αλιφέρη (κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή), "Τηλεμπλόφες" με το Βασίλη Τσιβιλίκα (κάθε Τετάρτη και Σάββατο) και "Θησαυρόλεξο" με τον Νίκο Πιλάβιο (κάθε Πέμπτη). 
Ψυχαγωγικές εκπομπές: εκτός από το καθημερινό MEGA HITS, κάθε Κυριακή απόγευμα προβάλλονταν οι "Βιντεογραφίες", μια μουσικοχορευτική εκπομπή με παρουσιαστές τους Χ. Διαβάτη, Μ. Μητρούση, Σ. Μπουλά, Π. Χατζηκουτσέλη κ.ά. Λίγες μέρες μετά, οι εφημερίδες ανήγγειλαν την επιστροφή του τάλεντ σόου "Να, η ευκαιρία" μέσα από τη συχνότητα του Μεγάλου Καναλιού.
Ενημερωτικές εκπομπές: "Ψηλά τα χέρια" με τη Λιάνα Κανέλλη (κάθε Σάββατο απόγευμα στις 6), ενώ κάθε Τρίτη και Πέμπτη προβάλλονταν οι "Διαξιφισμοί" με παρουσιαστές το Νίκο Χατζηνικολάου και τον Παντελή Καψή (εναλλάξ). Δεν έλειπαν οι αθλητικές εκπομπές κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή βράδυ. Οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων - εκτός της Λιάνας Κανέλλη και του Νίκου Χατζηνικολάου - ήταν: η Άλκηστις Κιούση, η Τζένη Μελά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Αιμίλιος Λιάτσος, η Εύα Μαυρογένη και η Βίκυ Παλαιολόγου.

Είκοσι τρία χρόνια MEGA, λοιπόν... 23 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, στο τηλεοπτικό τοπίο, όπως και σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας. Όσοι τότε ήταν παιδιά, θυμούνται νοσταλγικά εκείνη την περίοδο, που είναι συνυφασμένη με την αθωότητα των παιδικών τους χρονών. Όσοι δεν είχαν ακόμη γεννηθεί ή ήταν πολύ μικροί εκείνη την εποχή και δεν έχουν αναμνήσεις, ενδεχομένως να αναρωτιούνται τι στο καλό υποθέσεις είχαν όλα εκείνα τα ξένα σίριαλ, τα τηλεπαιχνίδια κλπ. Το παρελθόν δεν χρειάζεται να μας καταδυναστεύει, αλλά να μας θυμίζει την εξέλιξη των πραγμάτων: πού ήμασταν, από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε σήμερα.



Σχετικά θέματα:
Χρόνια πολλά Alpha! - ή μήπως ΣΚΑΪ;
Χρόνια πολλά, Antenna! Τα πρώτα χρόνια λειτουργία του σταθμού
Χρόνια πολλά, Star Channel! Αναδρομή στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού.
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου