21 Νοεμβρίου 2012

Ένας χρόνος λειτουργίας του μπλογκ: μια αναδρομή, κάποιες σκέψεις.

Πριν από ένα χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου 2011, ξεκίνησα το παρόν μπλογκ. Η ιδέα ήρθε αυθόρμητα εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα, όταν βρήκα μια σελίδα που είχε λίστες με τις γιορτές της κάθε ημέρας ανά τον κόσμο. Ψάχνοντας να μάθω περισσότερα για την κάθε γιορτή, διαπίστωσα ότι οι πληροφορίες που υπήρχαν σε ελληνικές ιστοσελίδες ήταν ελάχιστες έως ανύπαρκτες ορισμένες φορές. 

Αντίθετα, σε ξένες σελίδες - από τα σάιτ εφημερίδων μέχρι μπλογκ ή άλλους ιστοτόπους - μπορούσα να βρω πληροφορίες ακόμη και για την πιο ασήμαντη γιορτή της πιο απομακρυσμένης χώρας. Αμέσως σκέφτηκα τι ωραία ιδέα που θα ήταν να καλύψω αυτό το κενό. Έτσι, ξεκίνησε αυτό το μπλογκ, αρχικός σκοπός του οποίου ήταν να ασχολείται με τις γιορτές της ημέρας σε άλλα κράτη. 
Πώς, όμως, να ονομαστεί αυτή η προσπάθεια; Σαν άτομο αποστρέφομαι τη μονομέρεια, τη λογική του άσπρου και του μαύρου. Δεν ήθελα να γράψω προσωπικό ημερολόγιο, αλλά να ανεβάσω ειδήσεις και αφιερώματα που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν και κάποιον άλλο εκτός από τον γράφοντα. Και επειδή πραγματικά πιστεύω ότι στο μυαλό του ανθρώπου, στην καθημερινότητα του, όλα τα καλά έχουν θέση - από τα πιο σοβαρά μέχρι τα πιο "ελαφριά" - αποφάσισα να βαφτίσω το μπλογκ μου ola-ta-kala.
Σύντομα, ένιωσα την ανάγκη να επεκτείνω τους ορίζοντες του μπλογκ. Υπήρχαν μια σειρά από ειδήσεις που διάβαζα σε ξένες σελίδες αλλά όχι σε ελληνικές ή τις διάβαζα αρκετές μέρες αργότερα. ή γραμμένες με τρόπο που δεν με ικανοποιούσε. Συνήθως, στην Ελλάδα υποτιμούμε τα διεθνή ρεπορτάζ - είτε πολιτικά είτε lifestyle - και ασχολούμαστε μόνο με τα του οίκου μας. Έτσι, οι λίγες διεθνείς ειδήσεις που έχουν θέση στα ελληνικά - παραδοσιακά και μη - ΜΜΕ, συνήθως είναι συνοπτικές και παραμελημένες.
Επιπλέον, υπήρχαν μια σειρά από έρευνες που έκανα (όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και από το προσωπικό μου αρχείο), που ένιωσα ότι ενδεχομένως να ενδιέφεραν και άλλους εκτός από μένα - "να μοιράζεστε αυτά που ξέρετε" μας έλεγαν στο σχολείο οι δάσκαλοι. Έτσι, λοιπόν, άρχισα να ανεβάζω και ειδήσεις από μια ευρεία γκάμα θεμάτων - όπως άλλωστε υπονοείται και από την ονομασία του μπλογκ - για όποιον ενδιαφερόταν. Παράλληλα, άρχισα ενίοτε να γράφω και κάποια σχολιαστικά κείμενα για θέματα επικαιρότητας - όχι από ναρκισιστική διάθεση, αλλά ως κατάθεση μιας ακόμη άποψης.
Χωρίς να κάνω διαφήμιση σε φίλους και γνωστούς, περίμενα μ' ενδιαφέρον να δω τι ανταπόκριση θα είχε αυτό το εγχείρημα: πόσοι, τυχόν, ψάχνουν στο ίντερνετ, γκουγκλάρουν με άλλα λόγια για να μάθουν πληροφορίες σχετικές με τα θέματα που ανέβαζα στο μικρό και ερασιτεχνικό αυτό μπλογκ. Εν τω μεταξύ, ελέω και - δυστυχώς - αρκετού ελεύθερου χρόνου, το καινούριο αυτό χόμπι άρχισε να με απασχολεί ολοένα περισσότερο. Οι πρώτες πρόχειρες αναρτήσεις άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε πιο επιμελημένες προσπάθειες, ενώ σταδιακά άρχισε να κινείται κάτι και από άποψη επισκεψιμότητας - στα πλαίσια ενός ερασιτεχνικού μπλογκ, όπως το ola-ta-kala.blogstpot.gr. 
Αυτές τις 365 μέρες που πέρασαν, οι 10 αναρτήσεις που ξεχώρισαν είναι οι εξής:

Κάποιες από αυτές τις αναρτήσεις είναι "μοναδικές" - δεν υπάρχουν αντίστοιχα θέματα στο ελληνικό διαδίκτυο. Κάποιες άλλες, σας θυμίζουν ότι τις διαβάσατε σε άλλες ιστοσελίδες, τις ακούσατε από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση κλπ. Όμως, ακόμη κι αυτές είναι γραμμένες μ' ένα άλλο στυλ ή γράφτηκαν πρώτα εδώ, πολλές εβδομάδες πριν γραφτούν σε άλλες σελίδες (π.χ. οι αναρτήσεις για το ναρκωτικό "άλατα μπάνιου" ή ακόμη και η ανάρτηση για το θέμα της ηθοποιού της σειράς "Τόλμη και Γοητεία").
Υπάρχουν, όμως, και πολλά θέματα εξίσου ενδιαφέροντα που θα άξιζε τον κόπο να ρίξει κάποιος μια ματιά. Δεν είναι εύκολο να επιλέξω ποια θέματα να προτείνω και ποια ν' αφήσω. Μπορείτε να κάνετε κλικ στις "ετικέτες" - στο πάνω και στο κάτω μέρος της σελίδας - αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για μια συγκεκριμένη κατηγορία θεμάτων. Θα ήθελα να ακούσω προτάσεις ή παρατηρήσεις, ενώ θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για λάθη που ενδεχομένως έχουν γίνει είτε στο περιεχόμενο είτε στο "περιτύλιγμα".
Για το μέλλον του μπλογκ, το μόνο που εύχομαι είναι να ανανεώνεται... λιγότερο, με άλλα λόγια να μειωθεί ο ελεύθερος χρόνος μου και να λύνει τις απορίες, αν θέλετε να ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στα γκουγκλαρίσματα των επισκεπτών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου