18 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 18 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012.
Γενέθλια έχει σήμερα ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στα Ποταμούδια Καβάλας. Όμως, "γενέθλια" έχει σήμερα και ο πιο διάσημος ποντικός του κόσμου, ο Μίκι Μάους, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σαν σήμερα το 1928 στα πλαίσια της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Ποταμόπλοιο Γουίλι" (Steamboat Willie) της Ντίσνεϊ.
Στη Λετονία γιορτάζεται η επέτειος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του πρώτου σύγχρονο λετονικού κράτους, η οποία έγινε σαν σήμερα το 1918 από το Tautas padome, το Λαϊκό Συμβούλιο της Λετονίας. Η απάντηση της Ρωσίας, στην ηγεσία της οποίας βρίσκονταν οι Μπολσεβίκοι, ήταν άμεση και οδήγησε στον επονομαζόμενο "Λετονικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας", ο οποίος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρίγα στις 11 Αυγούστου 1920 και την τυπική αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λετονίας.
Στο Μαρόκο γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας σαν σήμερα το 1956. Μέχρι τότε, η βορειοαφρικανική χώρα αποτελούσε γαλλική αποικία. 
Στην Αϊτή γιορτάζεται η επέτειος της Μάχης του Vertières, σαν σήμερα το 1803. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική μάχη του δεύτερου πολέμου για την ανεξαρτησία της Αϊτής, που κατέληξε στη συντριβή του γαλλικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου