19 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 19 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012.
Δύο πρόσωπα που συνδέονται με την ιστορία του CNN έχουν σήμερα γενέθλια: ο ιδρυτής του σταθμού Τεντ Τέρνερ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1938, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα γεννήθηκε ο δημοσιογράφος Λάρι Κινγκ, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός από το τοκ σόου που παρουσίαζε στον τηλεοπτικό σταθμό επί μία 25ετία, μέχρι το 2010. 
Εβδομήντα χρονών γίνεται σήμερα ο σχεδιαστής Κάλβιν Κλάιν, ενώ τα 50 της χρόνια κλείνει η Τζόντι Φόστερ. Ένα κεράκι παραπάνω - αν χωρέσει - θα βάλει στην τούρτα της η Μεγκ Ράιαν, που όσες πλαστικές και να κάνει, δεν μπορεί να σταματήσει το πέρασμα του χρόνου - μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
Στο Μεξικό, κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Νοεμβρίου γιορτάζεται η επέτειος από την έναρξη της Μεξικανικής Επανάστασης στις 20 Νοεμβρίου 1910, αρχικά υπό την ηγεσία του Francisco Madero. Στόχος της επανάστασης ήταν η ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Porfirio Díaz, ενώ σύντομα μετεξελίχθηκε σε γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία. Στα πλαίσια του εμφυλίου, αναδείχτηκε το άστρι του Εμιλιάνο Ζαπάτα και της ομάδας του, "Ζαπατίστας", το σύνθημα των οποίων ήταν "Γη και Ελευθερία" ("Tierra y Libertad").
Στο Πουέρτο Ρίκο γιορτάζεται η επέτειος από την ανακάλυψη του νησιού από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ο Γενοβέζος εξερευνητής αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, στις 19 Νοεμβρίου 1493, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του προς τον Νέο Κόσμο.
Στο Μπελίζε, ένα μικρο κράτος της Κεντρικής Αμερικής, γιορτάζεται η Ημέρα της Συμφωνίας με τους Γκαριφούνα, απόγονοι σκλάβων από την Αφρική.
Το Μονακό γιορτάζει την εθνική του εορτή. Σαν σήμερα το 2005, ο πρίγκιπας Αλβέρτος ανέβηκε και επίσημα στο θρόνο του Μονακό, έξι μήνες μετά το θάνατο του πατέρα του, πρίγκιπα Ρενιέ.
Σε περισσότερες από 60 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα, σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών. Ο ρόλος και τα δικαιώματα των ανδρών στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι τόσο αυτονόητα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Σύμφωνα με τα; στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 83% των θυμάτων κακοποίησης, όσων δηλαδή πεθαίνουν από χρήση βίας, είναι άντρες και αγόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου