20 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 20 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Εκκλησίας γιορτάζονται τα Προεόρτια των Εισοδίων της Θεοτόκου και η μνήμη των εν αγίοις πατέρων ημών Γρηγορίου του Δεκαπολίτου και Πρόκλου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Το μπλογκ έχει γενέθλια και γίνεται ενός έτους. Γενέθλια έχει και το Mega Channel, το οποίο εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 20 Νοεμβρίου 1989. Μεταξύ των προσώπων που γεννήθηκαν μια μέρα σαν κι αυτή είναι ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν (20.11.1942), αλλά και ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής (20.11.1974).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σαν σήμερα το 1695 αποκεφαλίστηκε ο Zumbi dos Palmares, ο τελευταίος ηγέτης του κινήματος των εξεγερθέντων σκλάβων του Palmares, και η επέτειος του θανάτου του σηματοδοτεί την Ημέρα Ευαισθητοποίησης των Μαύρων της Βραζιλίας.

Τα σχολεία του Βιετνάμ γιορτάζουν σήμερα την Ημέρα του Δασκάλου (Ngày nhà giáo Việt Nam), με τους μαθητές να προσφέρουν στους δασκάλους τους λουλούδια ή ένα... φακελάκι με χρήματα, το οποίο πολλές φορές δεν είναι τόσο αθώο, όσο θα 'πρεπε. Για το παράξενο αυτό έθιμο με το φακελάκι, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ.
Η παγκόσμια ομοφυλοφιλική κοινότητα έχει ορίσει την 20η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Τρανσέξουαλ, που έπεσαν θύματα εγκλημάτων τρανσοφοβίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Σαν σήμερα το 1945 ξεκίνησε η Δίκη της Νυρεμέβεργης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1946. Τυπικά, ο αριθμός των κατηγορουμένων ήταν 26, όμως οι τρεις εξ αυτών (ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Χάινριχ Χίμλερ και ο Γιόζεφ Γκέμπελς) είχαν ήδη αυτοκτονήσει.
Σαν σήμερα το 1959, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία βασιζόταν στην - αντίστοιχου περιεχομένου - Συνθήκη της Γενεύης του 1026, ενώ η σημερινή ημέρα ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. 
Σαν σήμερα το 1985 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση των Windows. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στο χώρο των υπολογιστών. Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην εξέλιξη της εικόνας των Windows από το 1985 μέχρι σήμερα μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.
Σαν σήμερα το 1995, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο λόγω πνευμονίας. Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν που εκφώνησε ο καθηγητής Γεώργιος Σκαλκέας έκανε λόγο για "πνευμονική πύκνωση του αριστερού κάτω λοβού του πνεύμονος". Αν και τις πρώτες ημέρες γινόταν λόγος για ικανοποιητική εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού και για βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας του, η πρώτη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου στις 25 Νοεμβρίου σήμανε συναγερμό.
Οι διακυμάνσεις στην υγεία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν συνεχείς "φλερτάροντας" συχνά με το μοιραίο. Οι δημοσιογράφοι είχαν κατασκηνώσει έξω από το Ωνάσειο προσφέροντας εικόνες απείρου κάλλους και λεκτικών υπερβολών, ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν η πολιτική και η οικονομική κρίση που επιδεινώνονταν λόγω της αβεβαιότητας στη χώρα, μέχρι που στις 15 Ιανουαρίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε την επιστολή παραίτησης του από την πρωθυπουργία. Στις 20 Μαρτίου 1996, ύστερα από τέσσερις μήνες νοσηλείας, ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι του στην Εκάλη, ενώ τρεις μήνες αργότερα, τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου θα άφηνε αιφνιδιαστικά την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς - το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν έκανε λόγο για "κοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία εντός δύο λεπτών εξελίχθηκε σε  ηλεκτρομηχανικό διαχωρισμό".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - lifestyle:
65 χρόνια έγγαμου βίου συμπληρώνουν σήμερα η βασίλισσα της Μ. Βρετανίας Ελισάβετ Β΄ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου. Η γνωριμία των δύο μετρούσε ήδη μια δεκαετία, από το γάμος της πριγκίπισσας Μαρίνας (της Ελλάδας και της Δανίας) με τον πρίγκιπα Γεώργιο, Δούκα του Κεντ. Ωστόσο, ο έρωτας της Ελισάβετ για τον - καταγόμενο από την ελληνική βασιλική οικογένεια - Φίλιππο φέρεται να άνθισε ύστερα από μια δεύτερη συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο του 1939, παρόλο που τότε η μελλοντική βασίλισσα της Αγγλίας ήταν μόλις 13 ετών και ο πρίγκιπας Φίλιππος 18.  
Οι επίσημοι αρραβώνες των δύο γαλαζοαίματων έγιναν στις 9 Ιουλίου 1947 και στις 20 Νοεμβριου του ίδιου έτους τελέστηκαν οι γάμοι τους στο αβαείο του Ουέστμινστερ, αφού προηγουμένως ο Φίλιππος βαφτίστηκε Αγγλικανός. Η έναρξη της γαμήλιας πομπής έγινε στις 11 το πρωί με την αναχώρηση της Ελισάβετ από το παλάτι του Μπάκιγχαμ υπό βροχερό καιρό, ενώ στις 11.44' ακριβώς, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι αναφώνησε (στα αγγλικά ενοοείται) το "Και έσονται ούτοι ανήρ και γυνή ηνωμένοι".

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ στις 23.11.1947



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου