23 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 23 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 και σύμφωνα με την εκκλησία είναι η γιορτή των εν αγίοις πατέρων ημών Γρηγορίου επισκόπου Ακραγαντίνων και Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας, γίνεται σήμερα 66 ετών. Σαν σήμερα γεννήθηκε επίσης ο Ιταλός ηθοποιός Φράνκο Νέρο (23.11.1941), αλλά και ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Κασέλ (23.11.1966). Δύο δεκαετίες ζωής συμπληρώνει η Μάιλι Σάιρους και η ευχή που της απευθύνουμε είναι να μακρύνουν σύντομα τα κακο-κοντο-κουρεμένα μαλλιά της. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Γεωργία σήμερα είναι η γιορτή του αγίου Γεωργίου (Giorgoba), ο οποίος τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 6 Μαΐου ο θάνατος και στις 23 Νοεμβρίου η γέννηση του αγίου, που θεωρείται ο προστάτης της χώρας - σ' αυτόν άλλωστε οφείλει τ' όνομα της η Γεωργία. Η σημερινή γιορτή αποτελεί εθνική αργία. 
Στην Ιαπωνία γιορτάζει η Εργατική Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία συνδέεται με μια γιορτή του 8ου μ.Χ αιώνα με την ονομασία Niiname Sai. Τότε, ήταν μια περισσότερο αγροτική γιορτή που συνδεόταν με το μάζεμα της σοδειάς. Σήμερα, η γιορτή αφορά κυρίως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Περισσότερα για την εξέλιξη και το περιεχόμενο της ιαπωνικής Ημέρας των Ευχαριστιών, μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σήμερα είναι η ονομαζόμενη "Μαύρη Παρασκευή" (Black Friday), η επόμενη μέρα της γιορτής των ευχαριστιών, που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών. Χιλιάδες Αμερικανοί συνωστίζονται έξω από τα καταστήματα, έτοιμοι να εισβάλλουν, μόλις αυτά ανοίξουν, και να προβούν σε μαζικές αγορές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Σαν σήμερα το 1976, ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ιαπωνικής κατασκευής) που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Κοζάνη κατέπεσε στην οροσειρά Σαρανταπόρου (στην κορυφή Φλάμπουρο), 50 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης. Γύρω στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Μεταξάς, 6 χλμ. νοτιοανατολικά από τον τόπο του δυστυχήματος, άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο, οργάνωσαν ομάδες ερευνών και εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους διάσπαρτα σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων. 
Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 8.35΄ το πρωί. Ενδιάμεσος σταθμός του ήταν η Λάρισα, όμως δεν μπόρεσε να προσγειωθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και συνέχισε το ταξίδι του για την Κοζάνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημείο όπου προσέκρουσε επικρατούσαν θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου, ενώ γύρω υπήρχαν χιόνια. Και οι 50 επιβαίνοντες του αεροσκάφους σκοτώθηκαν επί τόπου. 
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - lifestyle:
Το 1996, η 18χρονη Ειρήνη Σκλήβα στέφθηκε Μις Κόσμος στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας. Έξω από το χώρο της τελετής είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το θεσμό των καλλιστείων, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, ενώ τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίστηκαν - τόσο διαδηλωτές όσο και αστυνομικοί, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση με.. σκόνη από κόκκινο τσίλι, με αποτέλεσμα να υποστούν εγκαύματα στα μάτια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν τα πιο σοβαρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί μέχρι τότε, στα 46 χρόνια του θεσμού. 
Συνολικά, 88 καλλονές πήραν μέρος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Κόσμος, ενώ στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκε η Μίς Κολομβία, Καρολίνα Αράνγκο. Η Ειρήνη Σκλήβα έγινε η δεύτερη Ελληνίδα που κέρδισε έναν παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς μετά την Κορίνα Τσοπέη, η οποία είχε αναδειχθεί Μις Υφήλιος το 1964 στο Μαϊάμι. (Περισσότερα για τη νίκη της Τσοπέη, μπορείς να διαβάσεις στα πλαίσια ενός ευρύτερου αφιερώματος για τα ελληνικά καλλιστεία του '50 και του '60 κάνοντας κλικ εδώ.) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου