18 Νοεμβρίου 2012

Οι 7 κανόνες για να μην σε πετάξει το facebook.


Ξύπνησες μια ωραία πρωία, άνοιξες το λάπτοπ σου, δοκίμασες να μπεις στην αγαπημένη σου σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έφαγες άκυρο; Τι έγινε; Έχεις εχθρούς που σε ζηλεύουν ή, πολύ απλά, παραβίασες κάποιον από τους κανόνες του facebook - αυτά τα ψιλά γραμματάκια που κλίκαρες όταν έκανες εγγραφή, αλλά δεν τα διάβασες, επειδή ήταν πάρα πολλά και όλα στα αγγλικά; Μήπως υπέπεσες σ' ένα από τα 7 πιο κάτω παραπτώματα;

1. Δεν πρέπει να είσαι υπερβολικά δημοφιλής. 
Ένας μέσος χρήστης του facebook έχει 120 φίλους. Το όριο για κάθε προφίλ είναι οι 5.000 φίλοι. Αν το ξεπεράσεις, μπαίνεις στο στόχαστρο του δικτύου. Είναι όλοι αυτοί οι φίλοι αληθινοί ή μήπως παίζει κάτι άλλο; 

2. Μην ανεβάζεις ψεύτικο προφίλ.
Αν ο αγαπημένος σου σελέμπριτι δεν έχει δικό του προφίλ στο facebook, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να γίνεις το alter ego του. Επίσης, αν θέλεις να δημιουργήσεις δεύτερο προφίλ για να δεις αν σε απατάει ο/η σύντροφος σου, βάλε τουλάχιστον ένα κανονικό όνομα και μια... ανθρώπινη φωτογραφία. Τα προφίλ με κεντρική φωτογραφία ένα ζωάκι, μια καρδούλα και άλλα άσχετα θεωρούνται ύποπτα. Εξίσου ύποπτα είναι και τα προφίλ που είναι αφιερωμένα σε κάποιον τηλεοπτικό/κινηματογραφικό/λογοτεχνικό ήρωα, σ' ένα ζώο κλπ. 

3. Μην ποστάρεις ακατάσχετα.
Ένας εκ των συνιδρυτών της Apple, o Γκι Καβασάκι, είδε το προφίλ του στο facebook να διαγράφεται, επειδή συνέχεια δημοσίευε νέα. Γράψε ό,τι θες, αλλά με μέτρο.

4. Προσοχή στα πνευματικά δικαιώματα.
Όλοι έχουμε το συνήθειο ν' ανεβάζουμε βίντεο που είδαμε στο youtube και μας άρεσαν, όμως δεν μας ανήκουν. Το βίντεο κλιπ υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και αν η εταιρία παραγωγής το κυνηγήσει ή έχεις παρα-φορτώσει το προφίλ σου με μουσικά κλιπάκια, σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες ή τηλεοπτικά σίριαλ κλπ. ενδέχεται κάποια μέρα ν' απορείς, γιατί ενώ γράφεις το σωστό password, δεν ανοίγει η σελίδα σου.

5. Όχι στο γυμνό.
Πρόκειται για βασικό κανόνα του facebook. Οτιδήποτε ξεπερνάει τα όρια του αποδεκτού, μια υπερβολικά γυμνή φωτογραφία, ακόμη κι ένα σκίτσο, μπορεί ν' αποτελέσει αφορμή για να πεις bye-bye στο προφίλ σου για πάντα. Για παράδειγμα, ο Αμερικανός γκουρού των σόσιαλ μίντια Νταγκ Αντκόβνιακ, έκανε το λάθος να δημοσιεύσει ένα καρτούν με δύο ανθρώπους να κάνουν σεξ, την ώρα που πόσταραν στο smatrphone τους, ενώ η λεζάντα έγραφε από κάτω: "Αυτός είναι ο νέος ορισμός του σάιμπερ σεξ". Το καρτούν ήταν αθώο και χιουμοριστικό, πλην όμως παρεξηγήσιμο και ο Αντκβόνιακ έμεινε στα κρύα του λουτρού.

6. Μην ακολουθείς πάρα πολλούς.
Το όριο είναι οι 200 ομάδες. Αν τις ξεπεράσεις, μπαίνεις στη λίστα παρακολούθησης ως πιθανός σπάμερ.

7. Να συμπεριφέρεσαι ευπρεπώς.
Απειλές, πορνογραφικές εικόνες και κηρύγματα μίσους, οτιδήποτε δηλαδή "εξωθεί σε βία ή περιέχει γυμνό ή σκηνές βίας" απαγορεύονται από το facebook. Σκοπός των σόσιαλ μίντια είναι να έρθουμε πιο κοντά, όχι να μισήσουμε ο ένας τον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου