21 Νοεμβρίου 2012

Παράλογοι ή λογικοί; Μαθητές νηπιαγωγείου στη Σιβηρία μαθαίνουν να κάνουν κρύο ντουζ στα χιόνια!


Η Σιβηρία είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη  του πλανήτη. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 2.4 βαθμοί Κελσίου (σύνολο μέρας και νύχτας), ενώ πέντε μήνες το χρόνος, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, σπάνια ανεβαίνει πάνω από το μηδέν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχετε αναρωτηθεί, πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες της ζωής σε μια τόσο κατεψυγμένη περιοχή για τις περισσότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά; Δύσκολο; Χμ.. για ξανασκεφτείτε το - για τα παιδιά τουλάχιστον! Σ' ένα νηπιαγωγείο της πόλης Barnaul, η διευθύντρια σκληραγωγεί τους μικρούς μαθητές βάζοντας τους να ρίχνουν κρύο νερό στο σώμα τους και, μάλιστα, ενώ βρίσκονται στα χιόνια!

Η Olesya Osintseva είναι νηπιαγωγός εδώ και πολλά χρόνια και εφαρμόζει σταθερά αυτήν την - μάλλον - αμφιλεγόμενη πρακτική, σκοπός της οποίας είναι να αποκτήσουν τα παιδιά πιο γερό οργανισμό. "Πριν 18 χρόνια μαζευτήκαμε δάσκαλοι και γιατροί, να συζητήσουμε για την υγεία των παιδιών", δηλώνει η Osintseva στην εφημερίδα Siberian Times. "Κολλούσαν γρίπη, ενώ συχνά ακόμη και τα μισά παιδιά έλειπαν ταυτόχρονα από το νηπιαγωγείο... Έτσι, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα κάνοντας ασκήσεις με καλαθάκια γεμάτα με παγωμένο νερό, έξω στο κρύο". 
Τις πρώτες δοκιμές του εγχειρήματος, οι δάσκαλοι τις έκαναν στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους. Έβγαιναν στο κρύο και έριχναν παγωμένο νερό στα γυμνά πόδια ή ακόμη και στα κεφάλια τους. Ύστερα από έξι μήνες δοκιμών, πείστηκαν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα έγινε όντως πιο δυνατό και άρχισαν να σκληραγωγούν κατ' αντίστοιχο τρόπο και τους μικρούς μαθητές τους. "Οι άνθρωποι ίσως να μην μας πιστεύουν, όμως τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφιβολίας" επισημαίνει μια δασκάλα του ίδιου νηπιαγωγείου. 

Δεκαοκτώ χρόνια μετά εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυτήν την τεχνική, ακόμη και σε παιδιά ηλικίας μόλις 2 ετών. Δίπλα στα χιόνια, φορώντας μόνο το μαγιό τους σαν να βρίσκονται στην πλαζ, οι λιλιπούτειοι μαθητές ρίχνουν κουβάδες με κατεψυγμένο νερό στα σώματα τους, και μάλιστα δείχνουν να το ευχαριστιούνται. Και ναι, αυτό γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι σταθερά κάτω από το μηδέν και ορισμένες φορές φτάνουν ακόμη και μέχρι τους -30 βαθμούς Κελσίου - όταν το θερμόμετρο πέφτει περισσότερο, τα σχολεία της περιοχής κλείνουν.
Μαθητές-κομάντο ή ευσεβείς πόθοι των δασκάλων που πιστεύουν σε μια... κρύα μέθοδο διδασκαλίας; Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, τα παιδιά έχουν πιο υγιείς οργανισμούς, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν αρρωσταίνουν καν, ότι αρρωσταίνουν όντως λιγότερο ή, απλά, ότι δεν αρρωσταίνουν πολλά παιδιά ταυτόχρονα; Το είδος της απάντησης κάνει τη διαφορά.

Πηγή: Siberia Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου