24 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 24 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 - των εν αγίοις πατέρων ημών και ιερομαρτύρων Κλήμεντος Πάπα Ρώμης και Πέτρου Αλεξανδρείας, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Εκκλησίας..

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αν γεννήθηκες στις 24 Νοεμβρίου 1985, τότε έχει τη... σύμπτωση να γεννήθηκες την ίδια μέρα με την Τζούλια Αλεξανδράτου. Εν τω μεταξύ, 19 χρονών γίνεται σήμερα η Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια Ήβη Αδάμου, ενώ 34 ετών γίνεται η ηθοποιός Κάθριν Χάιγκλ. Σαν σήμερα το 1951, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης γεννήθηκε ο πολιτικός Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ τρία χρόνια αργότερα στο Σαράγεβο γεννήθηκε ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κοστουρίτσα. 
Τέλος, μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 24 Νοεμβρίου 1864 γεννήθηκε και ο σπουδαίος Γάλλος ζωγράφος Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ. Ο Λωτρέκ έπασχε από μια σπάνια ασθένεια, pycnodysostosis, η οποία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των κάτω άκρων και είναι περισσότερο γνωστή ως "σύνδρομο Τουλούζ-Λωτρέκ".

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Τη δέκατη μέρα του μήνα Μουχαράμ, που είναι ο πρώτος μήνας του μουσουλμανικού ημερολογίου, οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την Ασούρα (δηλ. "η δέκατη μέρα"). Πρόκειται για ημέρα νηστείας, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην Ιουδαϊκή θρησκεία. Όταν ο Μωάμεθ και οι μαθητές του συνάντησαν Εβραίους της Μεδίνας, οι οποίοι νήστευαν γιορτάζοντας το Γιομ Κιπούρ, δηλαδή την Έξοδο από την Αίγυπτο, ο Μωάμεθ είπε στους στους μαθητές του ότι θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και οι Μουσουλμάνοι, γιατί ο Μωυσής είναι κι αυτός ένας προφήτης της ισλαμικής πίστης.
Ωστόσο, για τους Σιίτες Μουσουλμάνους, η σημερινή μέρα έχει αποκτήσει διαφορετικό νόημα με την πάροδο του χρόνου και πλέον αποτελεί ημέρα θρήνου του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του Μωάμεθ, που έχασε την ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα, μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί αργία στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν, στην Αλγερία, στο Λίβανο, στο Μπαχρέιν, στην Γκάμπια, στη Σενεγάλη και στη Σομαλία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Σαν σήμερα το 1859, δημοσιεύτηκε το βιβλίο "Η καταγωγή των ειδών" του Κάρολο Δαρβίνου, όπου διατυπώνεται η θεωρία περί της Εξέλιξης όλων των ειδών. Το βιβλίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας, ενώ εξακολουθεί να διχάζει μέχρι και σήμερα, με τους θρησκευτικούς ζηλωτές να απορρίπτουν συλλήβδην τη θεωρία αυτή.  
Σαν σήμερα το 1963, ακριβώς δύο μέρες μετά τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έπεσε νεκρός ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός του εγκλήματος, Λι Όσβαλντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπιο, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου..
Το γεγονός ότι το έγκλημα διαπράχθηκε στο κτίριο της αστυνομίας στο Ντάλας, σε μια σπάνια εκδήλωση έλλειψης ικανών μέτρων ασφαλείας από την αμερικανική αστυνομία, σε συνδυασμό με τη μη απόδειξη των ισχυρισμών των αρχών για την ενοχή του Όσβαλντ, περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την υπόθεση της δολοφονίας του Κένεντι, η οποία παραμένει γρίφος μέχρι και σήμερα.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - μουσική:
Συμπληρώνονται 21 χρόνια από το θάνατο του μοναδικού Φρέντι Μέρκιουρι, του τραγουδιστή των Queens. Ο Μέρκιουρι έπασχε από HIV, κάτι που ο ίδιος το γνώριζε από το Πάσχα του 1987 και προσπαθούσε να κρατήσει μυστικό από τα ΜΜΕ, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα, ενώ γνωστοποίησε την ασθένεια του μόλις μία μέρα πριν το θάνατο του. Σαράντα μέρες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει ως σινγκλ το συμβολικό "The Show Must Go On". Περισσότερα για τον Μέρκιουρι και το τραγούδι  "The Show Must Go On", μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου