21 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 21 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012. Η Εκκλησία γιορτάζει την "εν τω ναώ είσοδο της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου", αυτό που ονομάζουμε τα "Εισόδια της Θεοτόκου", σε ηλικία 3 ετών, όπως ήταν το τάμα των γονιών της.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετές τραγουδίστριες γεννήθηκαν σαν σήμερα. Η Carly Rae Jepsen, η τραγουδίστρια από τον Καναδά  που προκάλεσε αίσθηση το 2012 με το "Call Me Maybe" γίνεται σήμερα 27 ετών. Είκοσι χρόνια νωρίτερα, την ίδια ημερομηνία γεννήθηκε η πιο διάσημη - ίσως - Ισλανδή τραγουδίστρια, η Μπγιορκ, ενώ τριάντα χρόνια πριν από την Μπγιορκ, στις 21 Νοεμβρίου 1935, γεννήθηκε η διάσημη Λιβανέζα τραγουδίστρια και ηθοποιός, Φαϊρούζ, γνωστή και ως "μητέρα των Λιβανέζων".
Ωστόσο, η πιο σημαντική ιστορική προσωπικότητα που γεννήθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή, ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Φρανσουά Μαρί Αρουέ. Ο Βολταίρος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1694. Από το πλούσιο έργο του, έχουν μείνει διαχρονικές ορισμένα αποφθέγματα του Γάλλου φιλοσόφου. Παρόλο που δεν ασπάζομαι την τάση να μιλούμε με "έξυπνα τσιτάτα" (ή, αν προτιμάτε, με "σοφά λόγια"), αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω δύο από αυτά που τα θεωρώ ως πιο σημαντικά, θα ήταν τα εξής: "Μπορεί να μην συμφωνώ με ό,τι υποστηρίζεις, όμως θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου" και "Είναι τιμιότερο να διακινδυνεύσουμε να σώσουμε έναν ένοχο, παρά να καταδικάσουμε έναν αθώο",

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας στη Γερμανία, κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του μήνα πριν τις 23 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Ημέρα της Προσευχής και της Μετάνοιας ,λίγες μέρες πριν την έναρξη της προτεσταντικής νηστείας των Χριστουγέννων.. 
Στην Π.Γ.Δ.Μ., σήμερα είναι εθνική αργία, όχι γιατί γιορτάζεται κάποια σπουδαία ιστορική ή θρησκευτική εορτή, αλλά επειδή είναι η... "Φθινοπωρινή Ημέρα Φύτευσης Δέντρων", μια οικολογική πρωτοβουλία των αρχών του γειτονικού κράτους, από το 2008 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, παλιότερα ήταν καθιερωμένη και μία αντίστοιχη μέρα κατά την Άνοιξη, ου όμως τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί σε -ούτως ή άλλως - μη εργάσιμη ημέρα.
Από το 1996, τη σημερινή ημερομηνία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, ενώ - άτυπα - σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετίσματος (World Hello Day), μια πρωτοβουλία ιδιωτών που ξεκίνησε το 1974. Πώς μπορείς να συμμετέχει κι εσύ στη γιορτή; Απλά πες ένα "γεια" σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους - αν και καλό είναι να λες το "γεια" κάθε μέρα και όχι μόνο μία συγκεκριμένη μέρα το χρόνο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Σαν σήμερα το 1877, δηλαδή πριν από 175 χρόνια, ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον τελειοποίησε το φωνογράφο, την πρώτη συσκευή εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου. Λίγες μέρες αργότερα, ο Έντισον θα έκανε την πρώτη εγγραφή ήχου στον κόσμο τραγουδώντας ένα παιδικό τραγουδάκια ("Η Μαίρη και το αρνάκι της"). Άκουσε το ηχητικό απόσπασμα κάνοντας κλικ εδώ.

Σαν σήμερα το 1995, υπογράφτηκε η Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματιζόταν ο τριετής (και πλέον) πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Δεκαεπτά χρόνια μετά, η χώρα βρίσκεται σε μια ισορροπία τρόμου, παγιδευμένη στις εθνοτικές διχόνοιες και στην επιθυμία του σερβικού τομέα για ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου