23 Νοεμβρίου 2012

WTPh? Μια πρωτότυπη ιδέα από τη Δανία, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα!

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι εύκολη για να την κατανοήσουν οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας - ειδικά το ελληνικό αλφάβητο, πολλοί χαρακτήρες του οποίου είναι άγνωστοι ή προφέρονται διαφορετικά απ' ότι το λατινικό αλφάβητο. Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να σκεφτούμε μια έξυπνη ιδέα, όπως αυτή που άρχισε να εφαρμόζεται στη Δανία σε τουριστικές περιοχές της Κοπεγχάγης;

Οι περισσότερες λέξεις της δανέζικης γλώσσας μοιάζουν σαν γλωσσοδέτες με τα απίστευτα πολλά γράμματα και σύμφωνα που έχουν. Έτσι, δύο φοιτητές που σπουδάζουν στη Δανία, ο Άντριου Σπλιτζ και η Μόμο Μιγιαζάκι, σκέφτηκαν ένα πρωτότυπο πρότζεκτ για να κάνουν ευκολότερη την περιήγηση στους δρόμους της Κοπεγχάγης, τόσο για τους αλλοδαπούς κατοίκους όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.
Τίτλος του πρότζεκτ: WTPh?, δηλαδή "What the Phonics?". Ένας ντόπιος, Δανός, ηχογράφησε τα ονόματα των οδών. Στις πινακίδες με τις οδούς τοποθετήθηκαν ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις, ώστε ο περαστικός που θέλει να μάθε σε ποιο σημείο της πόλης βρίσκεται, ν' ακούει την ηχογράφηση σηκώνοντας απλά το ακουστικό. Παράλληλα, η κάθε συλλαβή φωτίζεται, σαν να είναι καραόκε. 
Ένα παρόμοιο εγχείρημα θα ταίριαζε πάρα πολύ και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην προφορά, αλλά και στο ίδιο το αλφάβητο, που οι περισσότεροι τουρίστες το αγνοούν. Δείτε εδώ το βίντεο που ανέβασε στο youtube ο ένας εκ των δημιουργών, ο Άντριου Σπλιτζ, για να δείτε πώς λειτουργεί:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου